Увеличава се броят на болните от остри респираторни заболявания в Старозагорско

  • 06 декември 2018 09:45

  • 461
  • 0
Увеличава се броят на болните от остри респираторни заболявания в Старозагорско
© Pixabay

Увеличава се броят на болните от остри респираторни заболявания в Старозагорско. За изминалата седмица те са били 292-ма, при 240 за предходната. Заболеваемостта е  214,22/000.

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в страната продължава да нараства постепенно. В седмицата 26 ноември - 3 декември общата заболяемост е 118.3 души на 10 000 човека. Най-много болни са регистрирани във възрастовата група 0 - 4 г., следвана от възрастовата група 5-14 г.

Очакванията на здравните власти са, че най-много болни от грип ще има през януари и началото на февруари. Първите положителни проби за грип от началото на сезона са получени през изминалата седмица. Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите.

През изминалата седмица в Старозагорско са регистрирани 57 случая на заразни заболявания, при 36 за предходната седмица.

Като вероятни са класифицирани 39 случая на варицела и 5 на скарлатина. В Раднево и Чирпан са потвърдени два случая на туберкулоза.

В Гълъбово и в селата Черна гора и Горно Черковище са регистрирани трима болни с ротавирусен гастроентероколит. Като вероятни са определени два случая на ентероколит и един е потвърден за шигелоза.

В село Ръжена съобщават за потвърден случай на пневмококов менингит, а като вероятни са класифицирани три случая на вирусен хепатит и един на вирусен менингит.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове в Старозагорска област, съобщават от РЗИ Стара Загора, пояснява Дарик.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
461 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини