Кой е препоръчително да се ваксинира срещу коклюш?

  • 09 май 2024 08:06

  • 846
  • 5
Кой е препоръчително да се ваксинира срещу коклюш?
© Pixabay

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в Държавен вестник във вторник.

В съвсем кратки срокове ще започнем ваксинацията на всички, които подлежат на нея според новия имунизационен календар, каза пред БНТ д-р Станимир Качешмаров, общопрактикуващ лекар.

Важно е да се уточни точно кой има нужда да бъде ваксиниран, а не всички да го правят, посочи той.

"Това са бременните жени в последния триместър, това са хора с пропуск в имунизационния си статус, когато е трябвало да бъдат ваксинирани. Другата група пациенти, за които е препоръчитено, с хора в близък контакт с новородени - родители, възрастни хора, които ще се грижат за бебетата", каза д-р Качешмаров.

Няма никакви данни, че по-ранната ваксинация може да навреди на бебетата. Ваксините за коклюш у нас се прилагат от 60-те години насам.

"Важно е, защото когато един организъм не е ваксиниран, той е най-чувствителен на тази инфекция и ако се зарази, ще я изкара тежко, с възможно най-много усложнения, които могат да възникнат. Затова тази стъпка е в правилна посока - да се измести с две седмици напред ваксинацията на новородените и законово да се уреди ваксинацията на бременните".

От днес започва и безплатната имунизация на бременни жени срещу коклюш. Общопрактикуващите лекари могат да поставят и безплатни ваксини на бременни, но ако имат наличност.

"Винаги когато има повишаване на случаите на дадено инфекциозно заболяване, за което има ваксина, трябва да подхожда внимателно, за да не създаде паника в обществото, да не се създаде голямо търсене и изчезване на ваксините. Затова за бебетата се осигуряват през РЗИ и те не могат да се поставят на възрастни", каза д-р Качешмаров.

Влизат в сила противоепидемичните мерки срещу коклюша

Последвайте канала на

Десислава Станева
846 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.09 | 08:59

3
„Гледаш го - куче… мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го - човек, наконтен, облечен, а в душата… в душата помияр…“ – това НЕ е моята България! Бореща се за правда, търсеща справедливост – това Е моята България! Рушаща паметници, бичуваща всеки дръзнал да почете паметта на загиналите свои синове в отечествената война – това НЕ е моята България! Градяща път към по светло бъдеще, път сякаш върху колони, излети изпод плещите на обединения Български народ – това Е моята България! Храчеща върху паметта на загиналите за освобождението ѝ свои и чужди синове, дъщери, братя, сестри, бащи, майки – това НЕ е моят България! ЧЕСТИТ ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРОВА ГЕРМАНИЯ!!

2024.05.09 | 11:23

5
свали фатмашките пагони, смени си мърлявите червени шорти и зеления потник, за да приличаш на човек

2024.05.09 | 09:50

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Мила

2024.05.09 | 08:37

2
Никои!!!
Баба

2024.05.09 | 08:18

1
Кога ще обясните за тези хора, които имат 3 ваксини и 3 реимунизации във времето назад за коклюш защитени ли са сега от заразата ?????

Добави коментар

Водещи новини