Грипът дойде!

  • 29 ноември 2018 08:00

  • 2548
  • 2
Грипът дойде!
© Нова телевизия

Миналата седмица регистрирахме първите случаи на грип. И двете проби доказват пандемичния H1N1, известен като "Калифорния" или свински грип. Това заяви директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на Нова телевизия. 

"В Европа до преди 2 седмици всички грипове бяха наравно, но за последната седмица в рамките се доказва четири пъти по-често грип от този щам", каза още той. 

"По-често са засегнати младите хора. По-възрастните сме предразположени към друг щам. Няма нищо страшно, но рядко се наблюдават усложнения на белия дроб - аспергилоза. Едно лечение на ден е 1000 лева. Хората да не се плашат, това са редки усложнения", разкри Кантарджиев. 

"Бавноразвиващата се инфекция започва с боли в гърло, докато се стигне до трудно преглъщане. Грипът идва бързо, с мускулни болки, светлочувствителност, висока температура, болки в очите и тежко кашляне. Много е опасно е, ако човекът получава задух, но да не плашим хората. Това са случаи едно на 2000-3000 души. Истинската грипна инфекция идва за 2-3 часа, тогава нямаш енергия, не ти се става и не си активен", допълни проф. Тодор Кантарджиев. 

"Можете да предотвратите грипа с лична хигиена -  миене на ръцете преди да се храните, чист въздух и често проветряване на стаите", коментира директорът на НЦЗПБ. 

"Човек е заразен 5 до 7 дни. Най-хубавото е да ходим с маски, ако сме болни, дори и вкъщи. Хубавото на този грип е, че около близките ни навлиза инфекцията, но те изграждат естествен имунитет и не заболяват", каза още той. 

"Не давайте луди пари за хапчета, след като имаш туршия, сирене и кисело зеле вкъщи", завърши проф. Тодор Кантарджиев. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2548 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.11.29 | 09:10

1

Остави грипа, чиче, върнаха се туберкулозата, маларията, че ни избие и чума ако народът не вземе час по-скоро властта и не вкара седесарските престъпници в затворите.

=====

2018.11.29 | 09:40

2

Тя чумата ни е хванала още 1944г. и още не можем да се отървем от нея. Червената чума.

Добави коментар

Водещи новини