Китай изпрати два ледоразбивача на 40-ата научна експедиция в Антарктида

  • 01 ноември 2023 14:02

  • 752
  • 1
Китай изпрати два ледоразбивача на 40-ата научна експедиция в Антарктида
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ледоразбивачите „Сюелун“ („Снежен дракон“) 1 и 2 с екипи от учени на борда потеглиха в сряда от пристанището на Шанхай на 40-ата китайска научноизследователска експедиция до Антарктида, съобщи Синхуа.

Към експедицията се присъедини товарният кораб „Тянхуей“, който отплава от пристанището на Чжанцзяган в източната провинция Цзянсу. Той превозва материали и оборудване за изграждането на нова китайска станция в Антарктида. За пръв път китайска антарктическа научноизследователска мисия ще бъде осъществена от три кораба. Общо в експедицията ще участват 460 души от 80 различни организации. Връщането на корабите е планирано за април 2024 г.

Една от основните задачи е изграждането на петата поред научна станция на Китай в Антарктида. Тя ще бъде разположена в крайбрежната зона на море Рос. През летния сезон в пункта ще дежурят 80 специалисти, а през зимния - 30.

Учените също така ще проучат въздействието на изменението на климата върху екосистемите там и ще наблюдават водната среда и атмосферата. Освен това се планира участие в международни проекти за оценка на състоянието на ледената покривка, по-специално съвместно с Норвегия и Австрия. Китайската експедиция планира активно да си сътрудничи в областта на логистиката със САЩ, Великобритания, Австралия, Италия, Южна Корея, Русия, Чили и редица други страни.

Антарктическият морски лед вероятно е достигнал рекордно нисък зимен максимум

Китай изучава Антарктида от 1984 г. и през последните години значително засили усилията си в тази насока, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
752 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.01 | 14:26

1
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix

Добави коментар

Водещи новини