Експедицията на Христо Проданов на Еверест в поставила няколко рекорда

  • 24 април 2024 07:49

  • 873
  • 1
Експедицията на Христо Проданов на Еверест в поставила няколко рекорда
© БНТ

Преди дни се навършиха 40 г. от първата българска експедиция до Еверест. Христо Проданов покорява Еверест на 20 април 1984 г.

"Това е една експедиция, която е знакова за българския спорт и туризъм. Като Български туристически съюз ние сме главни организатори на честванията на това събитие. Този успех се осъществи в много трудни условия, защото тогава екипировката, пътеки са били по-трудни", каза Венцислав Венев - председател на Българския туристически съюз.

По думите му тази експедиция поставя няколко рекорда.

"Тази експедиция поставя няколко рекорда. Единият е, за първи път изкачване без кислород, другият е, че по Задната част не са се изкачвали толкова хора. Жалко е, че експедицията му приключи с фатален край, но ние трябва да помним нашите герои", поясни още Венцислав Венев.

Той обяви, че днес във Военният клуб, под патронажа на президента, ще се състои официалното честване на събитието.

"Хора от почти цялата експедиция ще вземат участие в събитието, за да разкажат факти, които са малко известни за широката публика", заяви още Венцислав Венев.

Венцислав Венев обясни, че Българският туристически съюз е надполитическа организация.

Силвия Аздреева стана първата българка, изкачила връх К2

"Ние стоим горе по планините, политиците стоят долу на жълтите павета. В средата на на юни месец ще представим стратегия, в която ще заляга една основна цел и няколко допълнения. Основното, на което ще наблегнем, е да възпитаме младото поколение в едни ценности за опазване на природата, как да се държат в планината, опазване на нашите хижи и как да ги стопанисваме", допълни още Венцислав Венев.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
873 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:07

1
❤️ Г­­­о­р­е­­щ­­и­­­ ­­м­о­м­и­ч­­­е­­­т­а­ ­в­­и­ ­­о­ч­­а­­к­­в­а­т ­­-­ X­­­1­­8­­.­­F­­U­N

Добави коментар

Водещи новини