Нова колония на императорски пингвини в Антарктида е открита от космоса

  • 20 януари 2023 11:16

  • 675
  • 1
Нова колония на императорски пингвини в Антарктида е открита от космоса
© pixabay

Нова колония на императорски пингвини е открита в Антарктида с помощта на технология за сателитно картографиране, предаде ДПА, като цитира британски учени.

С нея общият брой на известните места за размножаване на този вид пингвини край бреговата линия на Антарктида става 66, съобщиха от Британския антарктически институт.

Мястото е идентифицирано по петна от гуаното на пингвините - кафяво на цвят и лесно забелязващо се на фона на снега и скалите. Колонията обитава Западна Антарктида и в нея има около 500 императорски пингвина.

Учените са анализирали изображения от сателитната мисия "Copernicus Sentinel-2" на Европейската комисия.

Д-р Питър Фретуел, водещ автор на изследването, каза, че макар откритието да е "вълнуващо", колонията е малка и се намира в регион, силно засегнат от скорошната загуба на лед.

Императорските, които са най-големите от осемнадесетте вида пингвини и са високи около 1,2 метра, се нуждаят от морски лед, за да се размножават.

Топенето на леда ще застраши 98% от колониите на императорски пингвини до 2100 г.

Те обитават райони, които са много трудни за изследване, защото са отдалечени, недостъпни и много студени, като температурите падат до минус 60 градуса по Целзий, обясниха експертите.

В последните 15 години изследователите от Британския антарктически институт търсят нови колонии, като разглеждат сателитни изображения за гуано от пингвини.

Половината от известните колонии са открити чрез сателитни изображения, казват учените.

Императорските пингвини са уязвими от загубата на морски лед, който се очаква да намалява заради климатичните промени.

Последните прогнози сочат, че при сегашните тенденции на затопляне 80 на сто от колониите ще изчезнат до края на века, предупреждават британските специалисти.

Последвайте канала на

Весела Найденова
675 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.20 | 11:59

1
…. и развяваха руски знамена

Добави коментар

Водещи новини