Тазгодишният 22 юли подобри рекорда за най-горещия ден в историята

  • 24 юли 2024 15:01

  • 530
  • 0
Тазгодишният 22 юли подобри рекорда за най-горещия ден в историята
© Getty Images

Понеделник, 22 юли, е бил най-горещият ден в историята на измерванията, изпреварвайки 21 юли, който преди това бе обявен за рекордьор, сочат предварителни данни на агенцията за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирани от Ройтерс и БТА.

Средната глобална температура на въздуха достигна 17,15 градуса по Целзий. Това е с 0,06 повече от отчетените стойности на 21 юли, съобщава Службата за климатични промени на Европейския съюз „Коперник“. Статистиката, на чиято база стъпват специалистите, датира от 1940 г. насам. 

За последно рекордът е поставен в четири поредни дни, от 3 до 6 юли, миналата година. Преди това най-горещият ден е бил през август 2016 г.

„Изминалият понеделник може да постави нов световен рекорд за най-топла абсолютна средна глобална температура в историята“, каза Карстен Хайстайн от Лайпцигския университет в Германия. 

Тазгодишният 21 юли е бил най-горещият ден, регистриран някога

През последните дни в градове в Япония, Индонезия и Китай бяха регистрирани рекордни горещини. Страните от Персийския залив също отчетоха стойности, надхвърлящи 60 градуса по Целзий. В същото време температурите в някои части на Европа превишиха 45 градуса по Целзий.

Според учените зад този рекорд стоят климатичните промени, предизвикани от изгарянето на изкопаеми горива.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини