Повишената океанска температура води до безпрецедентно избелване на кораловия риф във Флорида

  • 18 август 2023 15:23

  • 287
  • 0
Повишената океанска температура води до безпрецедентно избелване на кораловия риф във Флорида
©

Кораловият риф край югоизточната част на Флорида страда от безпрецедентно и потенциално смъртоносно ниво на избелване това лято заради повишаването на температурата на океана, причинено от климатичните промени, предупреждават учени, цитирани от Асошиейтед прес. 

Някои зони около островния архипелаг Флорида Кийс са изложени на два пъти по-голям топлинен стрес, който причинява смъртта на коралите, като това се случва по-рано през годината, отколкото е било досега, съобщават специалисти от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA). 

Учените казват, че явлението вероятно скоро ще засегне и Карибския басейн, както и че наближава глобален епизод на избелване на коралите. 

"Доста сме загрижени, притеснени и стресирани от случващото се. Това не е нормално", казва Иън Енокс от NOAA. 

Температурата на океанската повърхност край бреговете на Флорида се е повишила до над 32 градуса по Целзий това лято. Учените обаче няма да знаят степента на щетите до началото на следващата година.

Избелването на коралите води до ненужни "битки" между рибите

Кораловият риф във Флорида е третият по големина в света. 

Специалистите напомнят, че екосистемата на кораловите рифове поддържа хиляди видове морски обитатели, предпазва от ерозия и подпомага туризма.

Кораловите рифове се състоят от малки организми, които са свързани помежду си. Цветът на рифовете се дължи на водораслите, които живеят в тях, и служат за храна на коралите. 

Когато температурите станат твърде високи, коралите изхвърлят водораслите, поради което рифовете изглеждат бели или избелели. Това не означава, че са мъртви, но коралите могат да гладуват и са по-податливи на болести.

Учени: Все повече коралови рифове страдат от недостиг на кислород

По тихоокеанското крайбрежие на Колумбия, Коста Рика, Салвадор, Мексико и Панама, както и по атлантическото крайбрежие на Белиз, Куба, Пуерто Рико и американските Вирджински острови вече се наблюдава избелване на коралите. Акулите са изчезнали край бреговете на Оахака, Мексико, заради температурата на водата.

"Флорида е само върхът на айсберга. Мащабът на това събитие е много тревожен. Става дума за хиляди километри коралови рифове, които са подложени на избелване в резултат на силен топлинен стрес", казва Дерек Манзело от NOAA. 

Експертът допълва, че в този момент тропическа буря или ураган - макар и нежелателни по ред други причини, могат да бъдат най-добрият начин за охлаждане на водите и ограничаване на щетите. 

Затоплянето на океана забавя растежа на корали от Големия бариерен риф

Световният океан е рекордно горещ от април, като учените посочват като причина климатичните промени и явлението Ел Ниньо - естествено повишаване на температурите в части от Тихия океан, което променя времето в световен мащаб и като цяло затопля планетата, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини