Египет задържа танкер, повредил коралови рифове в залива Акаба

  • 16 април 2024 14:55

  • 683
  • 2
Египет задържа танкер, повредил коралови рифове в залива Акаба
© Getty images (архив)

Египетските власти са задържали танкер с втечнен газ под либерийски флаг, който е нанесъл значителни щети на коралови рифове в района Рас Насрани в залива Акаба (в северната част на Червено море), това написа в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА.

В момента се прави оценка на щетите, за да се определи размера на глобата според международните разпоредби, каза източник от управлението на националните резервати в област Северен Синай. Очаква се санкцията да достигне няколко десетки милиона долара.

Танкерът се е ударил в рифовете на път към Русия след натоварване в йорданското пристанище "Акаба". Капитанът на плавателния съд е обяснил, че се е отклонил от курса си заради неочакван технически проблем.

Египетската агенция за околната среда е обявила повишено ниво на готовност за извънредна ситуация в отговор на евентуален риск от теч от кораба.

Заливът Акаба в Червено море е дом на над 250 вида корали. Те представляват пет процента от кораловите популации в света и са хабитат за милиони морски организми.

Опазването на рифовете беше основна тема по време на Конференцията на ООН за климата (КОП 27), която се проведе в египетския курорт Шарм ел Шейх през ноември 2022 г. В рамките на форума домакините представиха инициатива за справяне с последиците от климатичните промени за кораловите рифове в Червено море, която беше подкрепена от Американската агенция за международно развитие (USAID) с първоначалната сума от 15 милиона долара.

Рифовете са и една от основните туристически атракции в Египет. Според данни от 2018 г. свързаният с тях туризъм е донесъл приблизително 7 милиарда долара приходи за северноафриканската страна.  

Египет може да се окаже последното убежище на коралите на фона на глобалното затопляне

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
683 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:31

2
❤️ Г­о­­р­е­­щ­и­ ­­­м­­­о­­м­и­­ч­е­­т­а­­ ­в­­­и­­­ ­о­ч­­а­­к­­в­­а­т ­­-­­­ X­­­1­­­8­­­.­­­F­U­N

2024.04.16 | 16:23

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини