ОАЕ се опитва да спаси коралите в затоплящите се морски води

  • 09 юни 2023 12:44

  • 269
  • 0
ОАЕ се опитва да спаси коралите в затоплящите се морски води
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

На кораб край брега на остров край Абу Даби, морският изследовател Хамад ал Джайлани докосва корали, събрани от рифов развъдник и опаковани в кутия с морска вода, проучва ги внимателно и установява дали да не са загубили цвета си, предаде Асошиейтед прес.

Някога тези корали са били избелени. Сега те са едри, здрави и готови да бъдат върнати на местообитанието си в оригиналния коралов риф с надежда да разцъфтят там отново.

Затоплянето на океана забавя растежа на корали от Големия бариерен риф

"Опитваме се да ги отгледаме от много малки фрагменти и сега някои от тях вече са с размера на юмрука ми", каза Ал Джайлани от програмата за възстановяване на коралите на Агенцията по околна среда в Абу Даби.

Развъдникът създава идеални условия за възстановяване на коралите - чисти води със силни течения и нужното количество слънчева светлина. Ал Джайлени периодично проследява растежа на коралите, премахва развилите се потенциално опасни водорасли и морски треви и дори допуска риби до коралите, за да ги почистват, докато те станат достатъчно здрави и стабилни, за да бъдат преместени.

Учени: Все повече коралови рифове страдат от недостиг на кислород

Агенцията по околна среда на Абу Даби се е заела с рехабилитация и възстановяване на коралите от 2021 г., когато рифовете по крайбрежието на Обединените арабски емирства (ОАЕ) бяха изправени пред второто избелване на коралите в рамките на едва пет години. Проектът на агенцията е една от множеството части и държавни инициативи за защита на коралите и на морския живот в ОАЕ, които са критикувани за широкомащабните си проекти и замърсяващи индустрии, които вредят на подводните екосистеми.

Въпреки напредъка, експертите продължават да бъдат загрижени за бъдещето на рифовете в затоплящите се морски води, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини