Петър Витанов: Зелената сделка трябва да се случи на приемлива социална цена

  • 02 декември 2021 11:00

  • 856
  • 2
© Novini.bg

78% от българското общество са на мнение, че климатът в света се променя. Това каза на пресконференция в БТА  Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".  Тя уточни, че проучването е с извадка 55 000 души.

10% са на мнение, че климатичните промени са резултат от естествените процеси, а не човешка намеса. 50% смятат, че промените са резултат освен от естествените процеси и от човешката намеса. Според 25% промените са изцяло резултат от човешка дейност, съобщи тя.

На въпроса "Според вас какво ще е въздействието на климатичните промени за България и за вашето семейство?" 1% отговарят, че въздействието ще е много позитивно и за България, и за семействата им. Над 30% смятат, че последиците ще са негативни за България, и за техните семейства. 14% са на мнение, че въздействието ще е много негативно за България спрямо станалата част на света, заяви Славкова.

На въпроса "Ако не се предприемат действия, в каква степен ще се промени животът ви в следващите 10 години?" 21% отговарят "Ще се промени в известна степен", а 13% - "Няма да се промени изобщо", посочи социологът.

В отговор на въпроса "Кое от следните твърдения е най-близо до вашето мнение?": "Трябва да правим всичко възможно, за да спрем изменението на климата" – 42%. "Трябва да се адаптираме към изменението на климата, за да можем да живеем нормално в бъдеще" – 34%. Едва 4% смятат, че не е нужно да се прави нищо, защото това не е голям проблем, обяви Евелина Славкова.

На въпроса "Важат или не важат за вас следните действия във връзка с климатичните промени?": "Ползвам самолет по-рядко" - 43%" отговарят с "Важи за мен", а 41% с "Не важи за мен"; "Пазарувам по-малко стоки с пластмаса в опаковката" - 37%'"Пътувам по-малко с автомобил" - 67% посочват, че не важи за тях. "Пазарувам повече органично произведени храни" – 27%. "Ползвам електричество от възобновяеми електрически източници" – 7%, стана ясно на пресконференцията.

Младите, активните и живеещите в по-големите градове са особено загрижени за климатичните промени. С намаляването на населеното място и увеличаването възрастта загрижеността намалява, коментира Евелина Славкова.

Петър Витанов: Шоковото поскъпване на електроенергията ще даде нов фокус и върху Зелената сделка

Климатичните промени са тема номер едно в Европа, която оформя цялата политика на институциите в следващите 30 г. Смята се, че това е най-големият проблем в Европа. Хубавото е, че 78% от хората в България осъзнават проблема и имат отговорен поглед. Сигурен съм, че ако този проблем бъде поставен по-остро, загрижеността ще се повиши, заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов.

Нашият екип смята, че климатичните промени са един от най-големите проблеми и в България, и в Европа. И това се дължи на човешката дейност. Ние искаме да поставим дебата за кръговата икономика – да добиваш с по-малко енергия, да рециклираш и да използваш отново. Искаме да подтикнем политическите партии да обърнат много по-сериозно внимание на мерките срещу климатичните промени. Искаме да подтикнем и правителството ни да бъде далеч по-активно в предлагане на такива мерки. Въпросът е не дали тази промяна ще се случи, а как ще се случи и кой ще плати сметката. Трябва да направим така, че тази промяна да се случи на една по-приемлива социална цена. Тази зелена икономическа промяна не трябва да е на гърба на най-уязвимите европейски граждани, посочи евродепутатът.

Според него трябва да има обобщен ресор, който да координира дейността на отделните ведомства у нас, които имат отношение към зелената сделка. Това ведомство може да бъде в помощ на нас като евродепутати. Когато 45% от европейското финансира ще минава през зелени политики, на нас ни трябва експертиза от страна на държавата, каза още Петър Витанов.

 

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
856 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.12.02 | 12:40

2
Дрън , дрън ! Няма такова нещо като " приемлива социална цена " !

2021.12.02 | 12:39

1
ВЪПРОСЪТ Е БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ПЛАТИ МНОГО ГЛОБИ ЗАРАДИ ИНАТА НА ТЪПИ ПОЛИТИЦИ.

Добави коментар

Водещи новини