Министерският съвет в оставка прие доклад за работата на Работната група за "Зелената сделка"

  • 21 април 2021 11:03

  • 273
  • 0
Министерският съвет в оставка прие доклад за работата на Работната група за "Зелената сделка"
© Novini.bg

Министерският съвет в оставка разгледа доклад за дейността на междуведомствена работна група за първоначален анализ на екологичните и социално-икономически последици, произтичащи от Европейската "зелена сделка" на ЕК за България, и изготвяне на Национален план за действие за справедлив преход за периода август 2020 г. - март 2021 г., съобщиха от преслужбата на кабинета.

През отчетния период продължи работата по първоначалния анализ на ефектите, които се очаква да произтекат от приемането на предложените от Европейската комисия инициативи и промени в законодателството, се посочва в прессъобщението. Бяха разработени допълнителни анализи и обосновка за идентифицираните като най-засегнати райони, които на 5 март 2021 г. бяха изпратени на Европейската комисия заедно с трети нон-пейпър, показващ необходимостта от включване на допълнителни региони сред областите, допустими за финансиране по Фонда за справедлив преход.

През следващите месеци съществено значение ще има работата на двамата консултанти - "ПрайсуотърхаусКупърс България" ЕООД и Международна банка за възстановяване и развитие (Световната банка) - за подготовката на проекти на териториални планове за справедлив преход за трите въглищни региона и допълнителните осем, идентифицирани като най-силно засегнати в социален план, по линия на енергоинтензивни и свързани индустрии. Необходимо е администрацията да работи активно с тях и да ги подпомага, като осигурява нужната координация, навременно предоставяне на информация и оперативно вземане на решения.

Ето какви решения ще приемат министрите в оставка утре

Осигуряване на активното участие на заинтересованите страни и добрата комуникация между тях, както и между тях и централната власт би било ключово в същинската част на разработването на плановете за справедлив преход.

Последвайте канала на

Novini.bg
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини