Почти изчезнал вид крокодил в Камбоджа е възстановен

  • 23 октомври 2024 20:23

  • 3073
  • 0
Почти изчезнал вид крокодил в Камбоджа е възстановен
© Булфото (архив)

Популацията на критично застрашения сиамски крокодил в Камбоджа се възстановява, съобщи АП, цитирана от БТА.

Възрастните от вида могат да достигнат 4 м дължина и тегло до 350 кг. Новоизлюпените малки издават силни звуци и това е сигнал към майката.

Сиамският крокодил се завръща. Някога този вид е бил разпространен из цяла Югоизточна Азия, но ловът заради кожата става причина за драстично намаляване на животните през последния век. Към края на 90-те години видът се е смятал за изчезнал.

Фермите за крокодили, които някога са станали причина за лов и унищожение на вида, сега играят ключова роля с усилията за възстановяване на популацията. Днес в дивата природа се срещат около 1000 сиамски крокодила. Около 400 от тях са в Камбоджа, а останалите са във Виетнам, Лаос, Тайланд, Индонезия. Естественият хабитат на животните - Кардамоновите планини в Югоизточна Азия, е с площ, по-голяма от тази на цяла Дания.

Първите сиамски крокодили са върнати в дивата природа през 2012 г. Над 100 яйца са открити в горите през юли. "Все още не можем да кажем, че видът е в добро състояние, но имаме напредък", коментират природозащитници.  

В Камбоджа се излюпиха 60 яйца на застрашения сиамски крокодил

Друг проблем е било създаването на хибридни екземпляри във фермите с цел по-атрактивна окраска на кожата, която да бъде предлагана на компаниите за мода. Пускането на хибридите в природата също може да доведе до изчезване на чистокръвните животни. Хибридните видове са и по-агресивни.

Крокодилите са социални животни и оставени заедно, изграждат своя йерархия. Това помага на природозащитниците, които откриват яйцата и отглеждат малките до възраст, в която е безопасно да ги пуснат в природата. За да имат по-големи шансове за оцеляване, влечугите трябва да достигнат около метър дължина.

Днес поръчките на крокодилска кожа намаляват и много от фермите губят пари. Ако от един голям крокодил преди пандемията от COVID-19 е можело да се спечелят 1150 щатски долара, днес той струва най-много 150.

Сиамският крокодил е избран да представлява екологична кауза - подобно на пандите в Китай и тигрите в Индия, и неговият символ може да спомогне за опазването на Кардамоновите планини, казват екозащитници.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3073 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини