Ще бъде ли осъден Доналд Тръмп? Повечето експерти не вярват в това

  • 28 май 2024 14:19

  • 610
  • 1
Ще бъде ли осъден Доналд Тръмп? Повечето експерти не вярват в това
© Getty Images, архив

След повече от пет седмици, безброй часове на свидетелски показания и планина от документи нюйоркският съдия Хуан Мерчан ще "инструктира" журито от 12 нюйоркчани да вземат историческо решение - дали Доналд Тръмп е виновен, или невинен по обвинения в тежко престъпление?

След като във вторник и двете страни направят последните си изказвания пред съдебните заседатели, съдия Мерчан ще даде указания за обсъждане, като разгледа всяко от обвиненията и обясни елементите на предполагаемото престъпление. Макар, че могат да звучат технически и сухи, инструкциите са важни насоки за обсъжданията на съдебните заседатели.

45-ият американски президент се обяви за невинен по 34 обвинения по дела за фалшифициране на бизнес документи и за връзка с подкуп за мълчание на порнозвездата Сторми Даниълс.

Сторми Даниелс разказа какви ги е вършил Тръмп в леглото с нея: След това бях като разглобена

По време на процеса прокурорите твърдяха, че Тръмп неправомерно е отчел парите, с които е възстановил разходите на бившия си адвокат. Освен това го обвиниха, че е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие престъпление - нарушение на щатския избирателен закон.

Защитата на бизнесмена се усъмни в показанията на ключовия свидетел на обвинението - бившия адвокат и осъден престъпник Майкъл Коен, в опит да опровергае по-голямата част от обвинението.

В крайна сметка журито ще трябва да реши дали Доналд Тръмп ще стане първият американски президент, осъден за тежко престъпление.

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Ето възможните хипотези:

Всички 12 членове на съдебното жури трябва да се съгласят, че Тръмп е виновен извън всякакво съмнение, за да може прокуратурата да постанови присъда. Това е най-лошият сценарий за бизнесмена, който ще се превърне в първия политик на голяма партия, който се кандидатира за президент на САЩ като престъпник. Той почти сигурно ще обжалва тази присъда. Адвокатите му вече многократно са изразявали съмнения за погрешно разглеждане на делото. Всеки път безуспешно. Ако бъде признат за виновен, го очаква максимална присъда от четири години затвор или по-малко наказание - пробация и глоба.

Повечето експерти твърдят, че 77-годишният мъж едва ли ще бъде осъден на лишаване от свобода. „Това е престъпление, което не е свързано с насилие. При липсата на досие и като се вземе предвид възрастта му, това би било много малко вероятно", казва бившият прокурор на Бруклин Джули Ренделман.

Ако Тръмп бъде осъден на лишаване от свобода, това ще представлява и логистично предизвикателство за съдебните служители и Специалните служби, които ще трябва да го охраняват в затвора.

Оправдателна присъда

Ако всички 12 членове на съдебното жури решат, че прокурорите не са доказали вината на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, той ще бъде оправдан по обвиненията в тежко престъпление. Това ще бъде сериозен удар за прокуратурата в Манхатън, която заведе делото.

Тръмп: Начело с мен, САЩ няма да загубят Третата световна война

Несъгласие на журито

Ако всички съдебни заседатели не могат да се споразумеят единодушно за присъда, без значение каква, това води до случай на т. нар. „висящо жури". Достатъчно е само един от 12-те представители да не е съгласен с останалите и екипът ще бъде обявен за неспособен да вземе решение.

Ако пък докладват на съдията, че не могат да постигнат единно решение, той може да им даде указания да опитат още два пъти, пише Би Би Си. И ако все пак не успеят, съдията трябва да обяви съдебно производство. Тогава прокурорите ще трябва да решат на място дали искат да повдигнат ново обвинение, съобщава NOVA.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
610 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БОЙКО

2024.05.28 | 15:04

1
Доналд ще се върне на бял кон!!!!! Тогава дупе да ви е яко!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини