Започват встъпителните речи по делото на Доналд Тръмп за купуване на мълчание

  • 22 април 2024 15:51

  • 355
  • 4
Започват встъпителните речи по делото на Доналд Тръмп за купуване на мълчание
© gettyimages

В първото по рода си наказателно дело срещу бивш американски президент, което започва днес в Ню Йорк, обвиняемият Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ще изслуша обяснението на прокуратурата защо е нарушил закона с предполагаемото си плащане за мълчание на порнозвезда по време на кампанията му за президентските избори през 2016 г., предаде Ройтерс.

Адвокатите на кандидата за президентска номинация на Републиканската пария също ще произнесат встъпителните си речи за първото от вероятно четири криминални обвинения, по които Тръмп трябва да се яви пред съда преди да се изправи на изборите на 5 ноември срещу кандидата на Демократическата партия Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Прокуратурата твърди, че сумата от 130 000 долара, която адвокатът на Тръмп Майкъл Коен е платил на порнозвездата Сторми Даниълс за нейното мълчание за предполагаемия ѝ сексуален контакт с Тръмп, може да е заблудило избирателите в последните дни от кампанията през 2016 г., когато кандидатът на Републиканската партия се бореше и с други разкрития за сексуални връзки.

Пред прокурора на район Манхатън Алвин Браг Тръмп пледира "невинен" по всички 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи и отрече да е имал сексуална връзка с Даниълс.

Това дело се разглежда от правните експерти като най-незначителното от обвиненията срещу Тръмп. Осъдителна присъда няма да му попречи да стане президент, но ще навреди на кандидатурата му.

Проучване на общественото мнение, направено от Ройтерс/Ипсос показа, че половината независими гласоподаватели и един на всеки четири републиканци казват, че няма да гласуват за Тръмп, ако той бъде осъден.

Според прокуратурата, плащането на Даниълс е било част от по-мащабна схема за прикриване на деяния, замислена от Тръмп, Коен и Дейвид Пекър – бивш изпълнителен директор на издателската компания „Американ медия“, според която те са плащали на хора, разполагащи с информация, която би могла да навреди на Тръмп преди изборите през ноември 2016 г. Тогава той победи кандидата на демократите Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26.

Пекър е първият свидетел, който прокуратурата планира да призове след встъпителните си изявления, съобщиха вчера „Ню Йорк Таймс“ и Си Ен Ен. Според обвинението през август 2015 г. издателят се е съгласил да се срещне с Тръмп и Коен, за да служи като „очи и уши“ на кампанията, оглеждайки се истории, които биха навредили на републиканския кандидат.

Тръмп събра 15 милиона долара в предизборната си кампания през март

„Американ медия“, която издава таблоида „Нешънъл Инкуайрър“, през 2018 г. призна, че като част от сделка да избегне криминално преследване, е платила 150 000 долара на бившия модел на „Плейбой“ Карън Макдъгъл за правата за нейната история за продължилата с месеци афера с Тръмп през 2006 и 2007 г. „Американ медия“ съобщи, че е работила „съгласувано“ с кампанията на Тръмп и никога не е публикувала историята.

Таблоидът е постигнал подобно споразумение за плащане на 30 000 долара на портиер, който е искал да продаде историята за предполагаемо извънбрачно дете на Тръмп, която се оказа фалшива, каза още прокуратурата.

Тръмп посочи, че плащанията са били лични и не нарушават изборния закон. Той също така отрече да е имал афера с Макдъгъл.

Според обвинението на кандидата за президентска номинация на Републиканската партия, през 2017 г. той е фалшифицирал документи за плащането на Коен към Даниълс, за да го регистрира като легални разходи в книжата на компанията му за недвижими имоти.  

Според прокурорите Тръмп е направил това, за да прикрие факта, че плащането на Коен е надвишило лимита от 2700 долара върху индивидуалните вноски за кампанията по това време.

Свидетелските показания за плащанията към Макдъгъл и портиера могат да помогнат на прокуратурата да определи плащането на Коен към Даниълс като част от по-мащабна схема за плащания, с която Тръмп е искал да спре оповестяването на някои факти.

Показанията на Пекър могат да помогнат и в подкрепа на твърденията на Коен, който е основният свидетел в процеса. Прокуратурата призна, че Коен може да се сблъска с проблеми с доверието, тъй като е бил осъден и вкаран в затвора по федерални обвинения за финансиране на предизборни кампании за ролята си в схемата.

Обвинението планира да призове най-малко 20 свидетели, съобщи защитният екип на Тръмп. Процесът ще продължи между шест и осем седмици.

Близка надпревара

Правните проблеми на Тръмп няма да навредят на политическите му амбиции като цяло. Одобрението за него се повиши сред републиканците след повдигането на обвиненията в Ню Йорк през април 2023 г. и проучванията показаха, че той е в близка надпревара с Байдън.

Тръмп е изправен пред три други наказателни обвинения, произлизащи от усилията му да отмени загубата си през 2020 г. и задържането на класифицирани документи след напускането на Белия дом през 2021 г., пише БТА.

Тръмп пледира "невинен" по тези обвинения и ги описа като мащабни усилия на демократичните съюзници на Байдън да подкопаят кампанията му.

Съдия Хуан Мърчън, който наблюдава процеса за платените пари за мълчание, наложи ограничителна заповед за споделяне на информация от Тръмп, след като той критикува свидетели, прокурори, съдията и дъщеря си. Прокуратурата притиска Мърчън да накаже Тръмп за нарушаването на тази заповед.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
355 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:13

4
❤️ Г­­о­­­р­­е­­­щ­и­­­ ­­м­о­­­м­­и­ч­е­т­­­а­ ­­в­­и­­ ­о­ч­­­а­к­в­­а­т ­-­­ X­1­8­­­.­F­U­N

2024.04.22 | 16:47

1
Да го набутат в панделата този ненормалник.

2024.04.22 | 21:10

3
А Байдън в психиатрия
тоше,

2024.04.22 | 19:56

2
Слава на Тръмп!!!

Добави коментар

Водещи новини