Асен Василев и секретарят по енергетика на САЩ обсъдиха енергийната сигурност, диверсификацията и новите ядрени мощности

  • 07 февруари 2024 16:28

  • 1004
  • 6
Асен Василев и секретарят по енергетика на САЩ обсъдиха енергийната сигурност, диверсификацията и новите ядрени мощности
© МФ

Министърът на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на разговаря със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Грьонхолм във Вашингтон вчера. Срещата е от стратегическо значение, тъй като енергетиката заема централно място в двустранния диалог между България и САЩ.

В разговора участва и енергийният министър Румен Радевминистър Румен РадевРумен Радев е роден на 4 август 1968 г. в Силистра. На 6 юни 2023 година е избран за министър на.

Министър Василев изрази признателност за американската подкрепа в усилията на страната ни за диверсификация на енергийните източници и намаляване на зависимостта от един единствен доставчик.

“Сътрудничеството в областта на енергетиката между България и САЩ допринася за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията не само на държавата ни, но и на целия Балкански регион”, подчерта Василев.

Той постави специален акцент на проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция.

”На фона на изтичащия договор за транзит на газ между Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов коридор и съврзаността Север-Юг,” коментира Василев. Той отново посочи необходимостта от разнообразие в енергийните източници, особено в контекста на руската агресия срещу Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

Асен Василев заминава на посещение в САЩ

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята благодарност за възможността за сътрудничество между САЩ и България в областта на ядрените технологии за граждански цели. Българският министър на енергетиката Румен Радев подчерта важността на тези отношения не само на развитието на АЕЦ „Козлодуй“ с реактор AP1000, но и на продължаването на сътрудничеството в обучението на кадри и научния обмен. Той представи и новия общ проект на България и Румъния за голяма водноелектрическа централа на река Дунав, като подчерта важността на този иновативен подход към енергийната сигурност в региона.

Ключови теми в разговора в Департамента по енергетика във Вашингтон бяха и преходът към възобновяеми енергийски източници и иновативни технологии, както и ограничаването на въглеродните емисии.

Атомната енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата министри в Държавния департамент на САЩ със заместник помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят. “България заслужава изключително висока оценка за свършената работа по осигуряване на алтернативни газови източници и коридори, най-вече за това, че дърпа целия регион на запад”, заяви Паят в разговор с министрите Василев и Радев. Той допълни, че щом нашата страна е успяла да диверсифицира доставките, няма извинение за останалите европейски държави. Държавният департамент на САЩ приема като добър знак факта, че България, Румъния и Гърция работят заедно по проекта Север-Юг.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1004 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
нарко зеленски

2024.02.07 | 16:54

1
УЖАС ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ТЕЗИ
ПОДЧОВЕЦИТЕ

2024.02.07 | 17:53

2
ЩЕ ДОСТАВЯТ ГАЗ, НАФТА И ВЪГЛИЩА НА ПСЕТАТА! ПО ЦЕНИТЕ НА СССР! :) ...ОТ ТЕКСАС! :)
АМА ПЪРВО ЩЕ ГИ КУПЯТ

2024.02.07 | 17:55

3
НАФТА И ГАЗ ОТ АРАБИТЕ, ВЪГЛИЩАТА ОТ БРАЗИЛИЯ И ПРЕЗ ТЕКСАС С ВЛАКА ПРАВО ТУКА! :)

2024.02.07 | 22:09

4
Ще правиме ток от педераси, те са перпетум мобиле

2024.02.08 | 00:12

5
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

2024.05.25 | 05:39

6
❤️ Г­о­­р­­е­­­щ­­и­ ­­­м­­о­­­м­и­­ч­­­е­т­а­­ ­­в­­и­­ ­­­о­ч­­а­к­­­в­­а­­­т ­-­ X­1­­­8­­­.­­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини