Кирил Петков и Асен Василев участваха в дискусия в Давос

  • 18 януари 2024 10:15

  • 1094
  • 3
Кирил Петков и Асен Василев участваха в дискусия в Давос
© ПП

Съпредседателят на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и министърът на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на участваха в дискусия на тема: „Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа“ на конференцията Greek House Davos по време на Световния икономически форум в Давос, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“.

По думите на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, колкото повече България, Румъния и Гърция се обединят за единна развита инфраструктура, толкова по-бързо ще расте благосъстоянието на хората във всяка една от тези държави. „Ако имаш различни енергийни източници, ставаш политически и икономически независим. Например, България премахна зависимостта си от руския газ от 95% на 0%. Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат“, каза Петков. 

Той акцентира и върху забавеният строеж на газовата връзка между България и Гърция, и на мостове на границата ни с Румъния заради икономически и политически зависимости. Петков е категоричен, че: „развитието на инфраструктурата може да позволи на Балканите да постигнат най-високия ръст на брутен вътрешен продукт на зона в Европа“. 

Според  Асен Василев България е една голяма специална икономическа зона. „Със своя плосък данък от 10% България е едно голямо изключение в Европа. Страната ни няма проблем с растежа на икономиката и събираемостта на данъците, но това е възпрепятствано от инфраструктурата“, подчерта министърът на финансите по време на дискусията. Той отбеляза, че България в момента не успява да оползотвори максимално икономическия си потенциал заради липсата на инфраструктура. „Анализите показват, че ако се премахнат проблемите с инфраструктурата, както и се постигне пълният Шенген, ще си увеличим брутния вътрешен продукт с 3% до 5%“, добави Василев. 

Министърът на финансите представи подробни данни за натоварения трафик на Балканите, въпреки липсата на добре развита инфраструктура и подчерта необходимостта от инвестиции в тази посока. „Българо-турската граница е втората с най-голям поток след тази между САЩ и Мексико. Всеки ден през нея преминават по четири хиляди камиона на ден. Трафикът е расте с 20% до 40% през последните години“, каза още министърът.

Кирил Петков от Давос: Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1094 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.01.18 | 14:36

3
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.18 | 11:26

2
фашистки деб-или, как не ги уцелат два Кинжала

2024.01.18 | 10:28

1
iavno vav davos sa sabrani svetovnite kradci sled kato tam sa se predstavili vidnite ni kradci kirco i asenka

Добави коментар

Водещи новини