ГЕРБ и ДПС предлагат Асен Василев да предприеме действия с цел да покрие дефицита в енергетиката

  • 13 март 2024 19:49

  • 785
  • 3
ГЕРБ и ДПС предлагат Асен Василев да предприеме действия с цел да покрие дефицита в енергетиката
© Булфото, архив

Министърът на финансите да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит  на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", предлагат от ГЕРБ-СДС и ДПС с внесения от тях проект на решение в Народното събрание. Това показва справка в интернет страницата на институцията.

Вносители на проекторешението са председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и народни представители от съответните парламентарни групи.

В мотивите към проекторешението се визира писмо от 28 февруари 2024 г., с което председателят на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) информира министъра на финансите Асен Василев за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения, съгласно Закона за енергетиката. Посочва се, че това води до затруднения при разплащанията между участниците в енергийния отрасъл и е предпоставка за верижна неплатежоспособност при енергийните дружества. 

"През последните три години министърът на  финансите "обезкърви" държавната енергетика" - "Български енергиен холдинг" ЕАД и ФСЕС, като източи над 3,5 млрд.лв. от БЕХ и 847 млн. лв. от ФСЕС през механизма SAFE. Средствата бяха използвани за покриване на дупки в държавния бюджет, в резултат на грешни политики на финансовия министър в мандатите на ПП и ПП-ДБ", се казва в мотивите към проекторешението. 

Над 2,6 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2024 г.

С него се предлага министърът на финансите да предприеме действия по осигуряване на финансовата стабилност за преодоляване на образувания дефицит. С проекта на решение, Народното събрание възлага на министъра на финансите да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит на ФСЕС в срок до 31 март 2024 г. Във "Фейсбук" профила си председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев написа, че в "последните 3 години на "промяна" от енергетиката бяха източени към бюджета близо 4 млрд лева". Внесохме предложение Асен Василев да върне 1 млрд. лева на енергетиката, за да не се вдига цената на тока с 20%, посочи той.  

Последвайте канала на

Теодора Павлова
785 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:04

3
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­­­и­ ­­м­о­м­и­­ч­­­е­­­т­­а­ ­­­в­и­­­ ­­­о­­­ч­а­­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­ X­­­1­­8­­­.­­F­­­U­N

2024.03.13 | 22:48

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:=====>> use.my/man
Надя Драганчева, Тутракан

2024.03.13 | 22:21

1
Надя Николлва Драганчева се казвам(Слоницата) и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 55.Аз съм стара баба на 72 години и имам жълта книжка, защото съм луда и редовна пациентка на лудниците съм.Аз имам пари, имоти, коли, но нямам истинска любов и щастие.Защото живея с психично болният ми син Николай Ралчев и моят екс съпруг. Аз си търся млад мигрант-до 45 годишен, с когото да правим изпепеляваща любов. Аз имам ракия и вино, така че бъдете спокойни.

Добави коментар

Водещи новини