Арестуваха основателя на борсата за криптовалути Bitzlato

  • 19 януари 2023 07:24

  • 1430
  • 1
Арестуваха основателя на борсата за криптовалути Bitzlato
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Властите затвориха борсата за криптовалута Bitzlato и арестуваха нейния съосновател, обвинявайки фирмата в подхранване на високотехнологична ос на крипто престъпления, съобщава Би Би Си.

Министерството на правосъдието на САЩ даде на съд Анатолий Легкодимов, руснак, живеещ в Китай. Компанията Bitzlato е обработила над 700 милиона долара незаконни средства, нарушавайки правилата, предназначени да осуетят прането на пари. Лекгодимов бе арестуван в Маями.

Институциите, които търгуват с криптовалута, не са над закона и техните собственици не са извън нашия обсег, каза американският прокурор Бреон Пийс на пресконференция в сряда, обявявайки ареста.

Внимание! Разпращат фалшиви призовки от името на полицията

Bitzlato се е продала на престъпници като борса за криптовалута без въпроси и е прибрала депозити на стойност стотици милиони долари в резултат на това. Обвиняемият сега плаща цената за злонамерената роля, която неговата компания изигра в екосистемата на криптовалутата, добави той.

От 2018 г. насам регистрираната в Хонконг борса е обработила транзакции с крипто валута на стойност около 4,5 милиарда долара. Фирмата изисква минимална идентификация от своите потребители, което й позволява да се превърне в "убежище за престъпни приходи и средства, предназначени за използване в престъпна дейност, пише news.bg.

Според властите в САЩ фирмата е тясно свързана с Hydra Market, тъмна мрежа за пазар на наркотици, пране на пари и открадната финансова информация, която беше затворена миналата година.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1430 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 10:35

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини