Байдън потвърди, че ще номинира за първи път в историята чернокожа жена за съдийка във Върховния съд

  • 27 януари 2022 21:10

  • 493
  • 0
Байдън потвърди, че ще номинира за първи път в историята чернокожа жена за съдийка във Върховния съд
© gettyimages

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в потвърди, че ще изпълни обещанието си да назначи за първи път в историята чернокожа жена във Върховния съд на САЩ на мястото на оттеглящия се съдия Стивън Брайър, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Президентът демократ, който даде това обещание по време на предизборната си кампания, поясни по време на реч в Белия дом, че все още не спрял своя избор върху определена кандидатура.

Байдън каза обаче, че има две сигурни неща: "Личността, която ще назнача, ще има изключителна квалификация, индивидуалност, опит и почтеност, и ще бъде първата чернокожа жена, назначена във Върховния съд".

Байдън разширява Върховния съд?

Осемдесет и три годишният Стивън Брайър, който е съдия във Върховния съд от 1994 г., е обявил оставката си официално в писмо до президента, което днес бе огласено публично. Предстоящото му оттегляне дава на Байдън за първи път възможност да окаже влияние върху състава на съда, в който републиканците са мнозинството - шестима срещу трима демократи.

Доминацията на републиканците в съда допринесе за настъпателната позиция на институцията по въпроси като абортите и правото за притежание на оръжие. Предшественикът на Байдън - републиканецът Доналд Тръмп - успя да назначи трима съдии във Върховния съд по време на четиригодишния си мандат.

Мая Йорданова
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини