Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова да оглави върховния съд

  • 19 октомври 2021 16:07

  • 326
  • 1
Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова да оглави върховния съд
© Pixabay

Пленумът на Върховния касационен съд реши да предложи на Висшия съдебен съвет кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на ВКС, съобщиха от пресцентъра на съда.

Предложението за решение е било прието с 83 гласа "за" от участвали 84 съдии, сред които и Захарова, която не е гласувала.

До 14 октомври във ВСС все още не бяха постъпили кандидатури за председател на ВКС. Крайният срок за внасянето им е 28 октомври. Мандатът на досегашния председател Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г., а изборът на нов ще се проведе на 14 януари.

Писменото предложение до Пленума на ВКС за кандидатурата на съдия Захарова е било направено на 14 октомври от съдиите от Търговската колегия на ВКС. В мотивите си те посочват, че "Правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост", като добавят, че Захарова има богат административен опит и безспорен авторитет сред колегите.

От Наказателната колегия на ВКС също подкрепят единодушно кандидатурата на Галина Захарова. В мотивите си те посочват, че Захарова е "почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност".

Ръководителят на Гражданската колегия на ВКС е направил предложение до своите колеги за подкрепа на съдия Захарова, като е посочил: "Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и, надявам се, креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности, дама!"

Галина Захарова е завършила "Правo" в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1988 г. и е с над 33 години съдийски стаж.

В периода 1988 - 1989 г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 г. до 1991 г. е младши съдия в същия съд. От 1991 г. до 1992 г. е районен съдия в Пети районен съд (СРС), като през 1992 г. става заместник-председател на съда. Работи като съдия в Софийския градски съд от 1993 г. до 1998 г., а в периода 1998 - 1999 г. е заместник-председател на съда. В Софийския апелативен съд е съдия от 1999 г. до 2004 г., а от 2004 г. до 2007 г. е негов заместник-председател.

ВСС откри процедурата по избор на председател на ВКС

От 2007 г. до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет. След това продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г. Във Върховния касационен съд съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13.11.2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.

Галина Захарова е представител на ВКС в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МС, в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към МС. Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в Европейския съюз; за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.

Константин Тодоров
326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КОНСТИТУЦИЯТА ЗАБРАНЯВА

2021.10.19 | 18:40

1
ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО ЗА ЗАЕМАНЕ НА К. ПЕТКОВАТА ПОЗИЦИЯ В ДЪРЖАВАТА! КОНСТИТУЦИЯТА ПРИ РАКОВСКИ ЯВНО Е БИЛА ДРУГА! НЕМОЖЕ ЧУЖД ГРАЖДАНИН ДА НАХЛУВА В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЪС ЗАДАЧА НОМЕР ЕДНО ДА СЕ ПРЕМАХНЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ПРАВОСЪДИЕ И ДА РАЗПРАВЯ СЛАДКИ ПРИКАЗКИ КАК ЩЯЛ ДА СЕ ПРЕБОРИ С КОРУПЦИЯТА!!!

Добави коментар

Водещи новини