Байдън: Тръмп е заплаха за демокрацията в САЩ

  • 06 януари 2022 17:25

  • 858
  • 6
Байдън: Тръмп е заплаха за демокрацията в САЩ
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в днес обвини предшественика си Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, че представлява постоянна заплаха за американската демокрация. Обвинението той отправи в реч по повод годишнината от смъртоносната атака срещу Капитолия, извършена от поддръжници на Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 182

В речта си Байдън предупреди, че неверните твърдения на Тръмп, че изборите за президент през ноември 2020 г. са били откраднати от него чрез широко разпространени измами при гласуването, могат да нарушат върховенството на закона и да подкопаят изборите в бъдеще.

"Трябва да сме абсолютно наясно какво е вярно и какво е е лъжа. Ето каква е истината: Бившият президент на Съединените щати на Америка е създал и разпространил мрежа от лъжи за изборите през 2020 г. Той направи това, защото цени властта повече от принципите", заяви Байдън.

Байдън прекара по-голямата част от първата си година на поста съсредоточен върху реализирането на собствената си управленческа програма, вместо да гледа назад и в това отношение речта му бележи промяна, отбелязва агенцията.

Но демократите, шепа републиканци и много независими наблюдатели предупредиха, че щетите, които Тръмп е нанесъл преди бунта - в подстрекателска реч пред поддръжници, в която той повтори своите лъжливи предизборни твърдения и ги призова да отидат в Капитолия и да "се борят с всички средства", за да "спрат кражбата" - продължават да се проявяват.

"На днешния ден преди една година на това свещено място демокрацията беше атакувана. Просто беше атакувана", каза Байдън. "Волята на народа беше атакувана. Конституцията, нашата Конституция, беше изправена пред най-сериозната заплаха", заяви той.

Байдън ще призове американците да отхвърлят лъжите на Тръмп по случай годишнината от щурма на Капитолия

Байдън добави, че "за първи път в нашата история президент не просто е загубил изборите, а се е опитал да предотврати мирното предаване на властта". Той осъди Тръмп за това, че е гледал безредиците по телевизията "и не е направил нищо в продължение на часове".

Според социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос около 55 на сто от избирателите републиканци вярват на невярното твърдение на Тръмп, което беше отхвърлено от десетки съдилища, щатски избирателни служби и членове на администрацията на самия Тръмп.

Четирима души загинаха в продължилия часове хаос преди година, един полицай почина на следващия ден след сблъсъците с бунтовниците, а четирима по-късно се самоубиха. Около 140 полицейски служители бяха ранени.

Константин Тодоров
858 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.01.07 | 00:43

6
И това го казва самозванец, че който с фалшиви избори се намести в Белия Дом!?!?! Байдън унищожава САЩ.
А Бай Дън

2022.01.06 | 20:08

4
е заплаха за екологията - неконтролеруемо изпуска газове ... отзад!

2022.01.06 | 20:09

5
и после ги продава на възхитените евроджендъри

2022.01.06 | 19:19

3
Счупиха америка.

2022.01.06 | 18:16

2
Тръмп спечели изборите ! Откраднаха му победата ! Това е престъплението на века ! КОВИД истерията е престъплението на историята на човечеството !

2022.01.06 | 17:51

1
Тръмп е заплаха за идиотите като теб и лъжльовците в CNN, които сте лобисти на гейовете, чернилките, побърканите феминистки и всичката друга сволоч. Изброените никога не са могли да управляват. Талибаните в момента те хвалят, Байдъне, че ги пусна на свободн режим.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини