Над 350 медии в САЩ откриха огън по Доналд Тръмп

  • 16 август 2018 09:35

  • 1958
  • 4
Над 350 медии в САЩ откриха огън по Доналд Тръмп
© Getty (архив)

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън".

Свободата на печата не е измислена в САЩ, но са малко страните, в които значението на независимия печат е бил толкова тясно обвързан с историята им. Славната американска традиция на уважение към истината и казване на истината днес е застрашена. Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския не е първият американски президент, който атакува печата или смята, че отношението на медиите към него е несправедливо, но той е първият, който изглежда има пресметната и последователна политика за саботиране, делегитимиране и дори застрашаване на работа на печата, отбелязва редакционният екип на "Гардиън".

Към инициативата на в. "Бостън глоуб" се присъединиха в. "Ню Йорк таймс" и редица по-малки вестници, включително от щати, в които Тръмп спечели на изборите през 2016 г. В електронната версия на вестника редколегията на "Бостън глоуб" обвини Тръмп, че поддържа постоянна кампания срещу свободата на печата. Величието на Америка зависи от функцията на свободния печат да казва истината на силните. Да се слага на печата етикет враг на народа е колкото неамериканско, толкова и опасно за гражданския пакт, който споделяме повече от две столетия.

Вестник "Канзас сити стар" в щата Мисури, където Тръмп спечели през 2016 г. сравнява изказванията на Тръмп за медиите с принудителното заглушаване от съветския лидер Йосиф Сталин на критиците му. Навсякъде в страната всяко нещо, за което даден висш служител не желае да говори или за което читателят не иска да чуе, днес се определя като лъжлива новина, отбеляза вестникът.

Антимедийните настроения на някои митинги на Тръмп са плашещи. Използването на тролове в социалните медии, издевателствата и заплахите към журналисти (особено сексуалните заплахи към журналистки) достигнаха небивали равнища. Върховният комисар на ООН за правата на човека предупреди тази седмица, че нападките на президента Тръмп срещу медиите "се доближават много до подстрекаване към насилие", подчертава "Гардиън". Вестникът припомня, че през юни петима журналисти от в. "Капитал газет" в Мериленд бяха застреляни от недоволен местен жител и предупреждава, че те може да не са последните.

Работата на печата не е да спасява САЩ от Тръмп. Работата на печата е да съобщава, да проучва в дълбочина и анализира възможно най-критично и без страх. Печатът далеч не е безгрешен. Той може да е користен. Нещо по-лошо, в Америка на Тръмп някои медии са изразители на пристрастни позиции, демонстриращи безцеремонно незачитане на истината - тях президентът силно одобрява. Свободният печат обаче е длъжен да изважда наяве сплашването и подстрекателството и трябва да прави всичко възможно да съхрани уважаването на фактите и балансираната преценка, накратко - да си върши работата, допълва "Гардиън".

БТА
1958 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
оня с коня

2018.08.16 | 21:14

4
Няма независими медии във света. Всичко е въпрос на пари. Медиите са основно средство за пропаганда и не са независими и никога няма да бъдат.

2018.08.16 | 11:44

3
Хахахахахх смешниците опорна точка и останмалия. Каква свобода на словото има в САЩ? Да ви припомня ли какво се случи с хората разкрили как властите са потъпкали конституцията и са подслушвали собствените си граждани и са сваляли законно избрани правителства и за престъпленията на Армията им по света? Единя се самоуби, Сноулн още бяга, Асандж още е под прицел. Мита за своботата във ФАЩ е най-голямата измислица или лъжа.

2018.08.16 | 10:33

2
Ето и разликата между САЩ-Европа и свободният свят и Русия! В свободните страни медиите могат да си критикуват политиците колкоти кскат без да има последствия. а в ''Велика Русия'' ако критикуваш Путин или управляващите дори и в социалните мрежи, ще ти почукат на вратата и най-вероятно ще те пратят в затвора, както се случва в момента с обикновени хора в Русия. И ако това ти харесва значи с теб нещо много е сгрешено, като са те правили!
опорна то4ка

2018.08.16 | 10:24

1
А в Русия медиите кога ще открият огън по Путашвили и генерал лейтенант ефрейтор пАлковник....(последния да затвори вратата) Решетников?! Само лъжи и манипулации въртят за да могат да крадат руския народ

Добави коментар

Водещи новини