Тръмп сменя и министъра по въпросите на ветераните

  • 29 март 2018 06:50

  • 577
  • 0
Тръмп сменя и министъра по въпросите на ветераните
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския съобщи в Туитър, че уволнява министъра по въпросите на ветераните Дейвид Шулкин и номинира на негово място за шеф на агенцията за ветераните лекаря на Белия дом Рони Джексън, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Шулкин, който бе единственият министър, останал от времето на президента Барак Обама, е поредният уволнен висш член на администрацията през последните седмици. Редица други пък напуснаха по собствено желание. Уволнението на Шулкин бе очаквано след разразилия се в агенцията за ветераните етичен скандал заради скъпи негови и на съпругата му пътувания за сметка на данъкоплатците.

Въпреки това Тръмп изрази на уволнения министър благодарност за службата му за страната и на "нашите прекрасни ветерани".

Джексън, чието назначение трябва да бъде потвърдено от Конгреса, е бивш флотски адмирал и лекар по професия. От 2013 г. той е лекар на Белия дом,, което означава на практика личен лекар на президента на САЩ. Той спечели значителна национална популярност в началото на тази година след предизвикала огромен интерес негова пресконференция за здравето на президента. Именно той през януари обяви, че Тръмп е "годен за поста си" и е "физически много здрав и с много остър ум" при първия редовен медицински преглед на президента след встъпването му в длъжност.

Агенцията за ветераните, която е с ранг на министерство, е второто по големина ведомство в администрацията, отговарящо за 9 млн. военни ветерани и за над 1700 здравни заведения, пряко управлявани от правителството.

До утвърждаването на Джексън, чието назначение се определя като изненадващо, агенцията временно ще се ръководи от Робърт Уилки - заместник-шеф на Пентагона по кадровите въпроси и готовността. Това временно назначение също бе изненадващо, защото Тръмп "прескочи" заместника на Шулкин - Том Боумън, който стана обект на някои критики, че не не действа с особен ентусиазъм за реализация на исканията на Тръмп за повече грижи за ветераните.

Последвайте канала на

БТА
577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини