ДЕН 97 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ЕС постигна съгласие за новия пакет санкции срещу Русия

  • 31 май 2022 19:44

  • 7754
  • 28
ДЕН 97 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ЕС постигна съгласие за новия пакет санкции срещу Русия
© Getty images (архив)

97-и ден от руската инвазия в Украйна.

Проследете най-важните новини в развитие:

Последвайте канала на

22:54 | 31 май 2022

US генерал: Деблокирането на Одеса би представлявало една високорискова операция

Деблокирането на Одеса с военни средства би представлявало "една високорискова операция" предупреди днес председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили при пристигането си в Лондон - първа спирка от европейската му обиколка, съобщава БТА.

"В момента морските пътища са блокирани от мини и от руския флот", каза генералът пред журналисти, придружаващи го в обиколката, по време на която ще посети също Финландия и Швеция - две държави изявили желание да се присъединят към НАТО, а преди това - ще се отбие в Нормандия за възпоменателните церемонии за съюзническия десант там по време на Втората световна война.

Прочети още...
22:48 | 31 май 2022

Руски въздушен удар е улучил цистерна с азотна киселина в Северодонецк

Руски въздушен удар е улучил цистерна с азотна киселина във фронтовия град Северодонецк, съобщи областният управител на Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от БТА.

В съобщение в чат приложението Телеграм той призовава местните жители да не напускат бомбоубежищата заради риска от отровните изпарения от цистерната.

Прочети още...
22:15 | 31 май 2022

Бежанците от Украйна отказват да се настанят във фургоните в Елхово

Само десетина украински семейства са настанени във временния център в Елхово. Там се очаква да пристигне и председателката на Агенцията за бежанците Марияна Тошева, предаде БНР.

В Елхово пристигнаха 8 автобуса с бежанци от варненските курорти и още два автобуса от Южното Черноморие.

Прочети още...
21:59 | 31 май 2022

Русия смята за разумно решението за отмяна на указа за произвеждане на референдум в Южна Осетия

Москва смята за разумно решението на президента на Южна Осетия Алан Гаглоев за отмяна на указа на своя предшественик Анатолий Бабилов за провеждането на референдум за присъединяване към Русия, съобщи БТА, позовавайки се на коментари на говорителката руското външно министерство Мария Захарова.

"С оглед на това, че инициативата на бившия президент Анатолий Бабилов не беше съгласувана с нас, оценяваме като разумно и отговарящо на съюзническия дух между нашите страни, както и принципите на тясната двустранна координация по значими за Русия и Южна Осетия въпроси, решението на новия държавен глава за прекратяване на действието на гореспоменатия указ от 13 май 2022 г. "За произвеждане на референдум в Република Южна Осетия", отбеляза тя.

Прочети още...
21:29 | 31 май 2022

Спряха евакуацията на цивилни от Северодонецк

Ден 100 от руската инвазия в Украйна. Тежки сражения продължават да се водят за Северодонецк в източната част на страната. Фронтовата линия е разделила града на две, а 15 хиляди цивилни са блокирани от сраженията. Районът е подложен на непрестанни бомбардировки, заяви регионалният губернатор. Евакуацията на цивилни от Северодонецк е прекратена заради руските бомбардировки. Около 15 хиляди души са блокирани в града, без достъп до вода, храна и лекарства, обяви Норвежкият съвет за бежанците.

„Успях да избягам от ада. Трудно е емоционално. Много е трудно. Толкова е страшно. Страшно е да виждам как въвеждат рублата, слагат нови цени. Ще бъдат сменени и паспортите. Много е плашещо”, споделя Людмила, предаде Нова телевизия.

Прочети още...
19:54 | 31 май 2022

Половината от град Северодонецк е превзета от руските войски според украински източници

Руските войски са установили контрол над половината от намиращия се в Луганска област украински град Северодонецк, според украински източници, цитирани от ДПА.

Фронтовата линия минава през центъра на града, съобщи ръководителят на местната военна администрация Олександър Стрюк. Боевете продължават, каза той.

Прочети още...
19:43 | 31 май 2022

Над 7 млрд. долара финансова подкрепа са предоставили съюзниците на Украйна за 3 месеца

Над 7 млрд. долара финансова подкрепа са предоставили съюзниците на Украйна за 3 месеца. Това съобщи украинският премиер Денис Шмигал на заседание на правителството, предаде "Укринформ". 

"Всеки ден работим и водим преговори за увеличаване на помощта", допълни той. 

Прочети още...
19:19 | 31 май 2022

Украйна приветства решението на ЕС да блокира по-голямата част от вноса на руски петрол

Украйна приветства решението на ЕС да блокира по-голямата част от вноса на петрол от Русия, съобщава БТА.

"Петролното ембарго ще ускори обратното броене до срива на руската икономика и военна машина", каза в свое изявление външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Прочети още...
18:50 | 31 май 2022

Русия спира доставките на природен газ и за Дания

Дания се нареди сред европейските страни с прекъснати доставки на природен газ от Русия, съобщава Ройтерс. Скандинавската страна отказва да плаща синьото гориво в рубли.

Прочети още...
18:29 | 31 май 2022

Президентът Макрон обяви безпрецедентен икономически удар срещу Русия

ЕС ще намали износа на руски петрол с 92% до края на годината. Това заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Прочети още...
18:09 | 31 май 2022

Русия гони черногорски дипломат

Русия обяви днес за персона нон грата сътрудник в посолства на Черна гора в Москва. Това се посочва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Прочети още...
17:43 | 31 май 2022

Ангел Найденов: Конфликтът може да прелее извън Украйна

Основният театър на бойните действия в Украйна в момента е в Донбас, там са фокусирани усилията. Севернодонецк и Лисичанск като че ли се оказват последните гнезда на съпротива в Луганска област. След това усилията на руската армия ще бъдат насочени към Донецка област, за да се отчете като успех овладяването на двете области, каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Прочети още...
17:42 | 31 май 2022

Антон Кисе: За да изнесем зърното от Украйна, трябва да имаме кораби

В България съм, за да съдействам на бежанците, които имат желание да се върнат в Украйна и на тези, които ще останат. Това заяви политикът от Върховната Рада на Украйна и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе в предаването "Лице в лице" по бТВ. 

Прочети още...
16:50 | 31 май 2022

Украйна разследва 15 000 случая на военни престъпления

Украинската прокуратура е започнала разследвания на над 15 000 случая на военни престъпления в Украйна.  Общо 80 заподозрени са в ареста. Над 600 заподозрени, в това число и високопоставени руски политици и офицери, са на прицела на прокурорите. Това заяви днес украинският генерален прокурор Ирина Венедиктова, предаде ДПА. Тя говори на пресконференция в Хага.

Прочети още...
16:41 | 31 май 2022

Отстраняването на руските компании от румънското черноморско пристанище Констанца е въпрос на време

Отстраняването на руските компании от румънското черноморско пристанище Констанца е въпрос на време, заяви днес в Констанца министърът на националната отбрана Василе Дънку, цитиран от агенция Аджерпрес.

Прочети още...
16:23 | 31 май 2022

Откриха ТИР с трупове в катакомбите на "Азовстал"

ТИР със 152 минирани трупа на украински бойци са били открити в подземията на завод "Азовстал" в Мариупол, съобщи по време на брифинг официалният представител на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от информационните агенции. 

Прочети още...
15:38 | 31 май 2022

Лавров: НАТО пренебрегна Русия от желание да управлява света

НАТО отказа да уважи инициативите за сигурност на Русия в опит да управлява целия свят. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция след разговори със своя бахрейнски колега Абдулатиф бин Рашид Ал Заяни, съобщава ТАСС.

Прочети още...
15:11 | 31 май 2022

Русия планира да отвлече военен министър на страна-членка на НАТО?

Виден руски законодател намекна за отвличане на министър на отбраната на страна-членка на НАТО, когато той дойде на посещение в Украйна, и за откарването му в Москва за разпит относно заповедите, които Западът дава на Киев, предаде Ройтерс.

Прочети още...
14:13 | 31 май 2022

В "Азовстал" са открити няколко изгубили се украински бойци

При оглед на територията на завод "Азовстал" в Мариупол са открити няколко изгубили се украински военни. Това съобщи днес лидерът на Донецката народна република Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

Прочети още...
13:49 | 31 май 2022

ЕК въвежда обща база с данни за украинските бежанци, за да се избегнат злоупотреби

Европейската комисия съобщи, че създава общоевропейска платформа за регистрация на украинските бежанци, подслонени в ЕС. Отбелязва се, че целта е по този начин да се избегнат възможни злоупотреби.

Прочети още...
12:34 | 31 май 2022

Среща за разследване на военни престъпления на Русия в Украйна се провежда в Хага

Представители на страни, работещи заедно върху разследване на военни престъпления при руската инвазия в Украйна, се събират на среща днес в Хага, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Прочети още...
12:00 | 31 май 2022

Журналистка в руска държавна медия: Започна Трета световна война

Водещата в държавната руска телевизия "Первий канал" Олга Скабеева заяви снощи в ефир: Вероятно трябва да признаем, че специалната операция в Украйна приключи.

Прочети още...
11:40 | 31 май 2022

Разказ от първо лице за последните дни на мъки и лишения в "Азовстал"

Изпълняващият длъжността командир на 36-а бригада на морските пехотинци на украинските въоръжени сили - Сергей Волински, описва последните дни от обсадата на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол от руските въоръжени сили.

Прочети още...
10:50 | 31 май 2022

Премиерът: Голяма част от паричните потоци на Русия ще спрат

Радвам се, че шестият пакет със санкции ще мине и голяма част от паричните потоци на Русия ще спрат. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков.

Прочети още...
10:41 | 31 май 2022

Загинали и ранени при ракетна атака в украинския град Славянск тази нощ

Най-малко трима души загинаха при ракетна атака на руската армия в град Славянск тази нощ. Това съобщи ръководителят на Донецка областна военна администрация Павел Кириленко в публикация в социалната мрежа Фейсбук. 

Прочети още...
10:22 | 31 май 2022

ЕС изключи най-голямата руска банка от финансовата система SWIFT

Европейският съюз (ЕС) постигна споразумение да изключи най-голямата руска банка - "Сбербанк", от международната финансова система SWIFT в рамките на шестия пакет от санкции срещу Москва, съобщиха снощи европейските държавни и правителствени ръководители, цитирани от Франс прес.

Прочети още...
10:18 | 31 май 2022

Първи търговски кораб напусна Мариупол, след като Русия превзе града

Търговски кораб напусна днес пристанището на град Мариупол за пръв път от месеци насам, след като руските войски успяха да го превземат след тежка и дълга обсада, предаде Ройтерс, като се позова на сепаратисткия лидер на Донецк.

Прочети още...
09:09 | 31 май 2022

Сбъркана ли е комуникацията между държавата и бежанците?

Сбъркана ли е комуникацията между държава и бежанци и защо се стигна до празните автобуси, които трябваше да превозят украинските граждани към държавните бази и решението на властта да прекъсне изпълнението на плана за настаняване на бежанците и да подготви буферните зони в Елхово и Сарафово? Тези въпроси коментираха в "Денят започва" експертът по комуникация Даниел Киряков и почетният председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Прочети още...
08:48 | 31 май 2022

Украинка с разказ за хаоса с преместването на бежанците

"Днес оставаме в Несебър, защото вчера все още събирахме списъци", заяви в "Денят започва" Анжелика, украинка от Одеска област.

Прочети още...
08:15 | 31 май 2022

Зеленски: Руската блокада на пристанища пречи на Украйна да изнесе 22 млн. тона зърно

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската блокада на украинските морски пристанища пречи на Киев да изнесе 22 милиона тона зърно, предаде Асошиейтед прес.

Прочети още...
07:16 | 31 май 2022

Турция предложи на Украйна и Русия преговори за примирие в Истанбул

Турция да поеме ролята на посредник между Украйна и Русия, а преговори за примирие да се водят в Истанбул с участието на ООН. Това е предложил турският президент Реджеп Ердоган в телефонен разговор с Владимир Путин.

Прочети още...
06:41 | 31 май 2022

Евролидерите се разбраха за частично ембарго на вноса на руски петрол

След часове напрегнати преговори в Брюксел евролидерите постигнаха съгласие за частично ембарго на вноса на руски петрол.

Novini.bg
7754 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар
Слава на Усрайна

2022.06.01 | 09:43

28
За благотворителност укрите писали с лайна в българските хотели по стените! Който подкрепя тази измет след време ще го режем с ножовки
Слава на Усрайна

2022.06.01 | 09:42

27
Зеленски призовава всички педрили подкрепящи укропитеците да отиват в Усрайна да станат на Тор
Слава на Усрайна

2022.06.01 | 09:42

26
Зеленски организирал състезание по наддрискване и българските му слуги били най жалки
Слава на Усрайна

2022.06.01 | 09:41

25
Лайновозите пристигнаха пръскат яко укрите насрани пищят
Слава на Усрайна

2022.06.01 | 09:41

24
Мачкаме здраво
Слава на Усрайна

2022.06.01 | 09:40

23
Слава Росииии
Аре!

2022.05.31 | 14:52

4
Уй за усраина :)
УЙ

2022.06.01 | 05:56

22
за майкати

2022.06.01 | 02:30

21
РУСКИЯТ МИЛИАРДЕР ЧИЧВАРКИН: МИР ЗА УКРАЙНА, СВОБОДА ЗА РУСИЯ, СЪД ЗА ПУТИН !!!

2022.05.31 | 16:18

6
Да го духат укрите, дано путлериста ги изтреби до крак.

2022.06.01 | 02:17

20
ПУТИНОФИЛ = ПЕДОФИЛ + ПЕДЕРАС + ДЕБИЛ

2022.05.31 | 21:49

15
Иначе женските укри добре се справят с духането, уникални са.
Долния малоумник

2022.05.31 | 19:36

9
Трудно му е но все пак се справя, ще се размножа в устната ти кухина, малоумник.

2022.05.31 | 17:22

8
Не се размножавай!!!
721357

2022.05.31 | 17:19

7
Малко му е трудно с единия крак в гроба :)

2022.06.01 | 02:13

19
РУСКИЯТ МИЛИАРДЕР ЧИЧВАРКИН: МИР ЗА УКРАЙНА, СВОБОДА ЗА РУСИЯ, СЪД ЗА ПУТИН !!!

Добави коментар

Водещи новини