ДЕН 44 ОТ ВОЙНАТА: ЕК предложи на Украйна ускорено приемане в ЕС

  • 08 април 2022 21:00

  • 48200
  • 16
ДЕН 44  ОТ ВОЙНАТА: ЕК предложи на Украйна ускорено приемане в ЕС
© gettyimages

Novini.bg следи на живо всичко по-важно от нахлуването на руската армия в Украйна: 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13459

Последвайте канала на

22:44 | 08 април 2022

Кристиан Вигенин: Изпращането на оръжие в Украйна е ангажиране в конфликта, българите не желаят това

"От БСП считаме, че предоставянето на военна помощ с характер на нападателни оръжия и боеприпаси е ангажиране на България в конфликта в Украйна - нещо, което българските граждани не желаят." Това коментира в предаването "Панорама" по БНТ зам.-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин.

"От нас никой не е поискал подобно нещо - нито от НАТО, нито от ЕС. Украйна може да иска всичко, но от гледна тока на това, че правителството и парламентът управляват от името на българските граждани, а не на някой друг, е редно да се съобразим с преобладаващото мнение", заяви той.

Прочети още...
22:14 | 08 април 2022

Председателят на ЕК: Русия е заплашена от разпадане, Украйна има европейско бъдеще

Русия е заплашена от разпадане поради все по-тежките санкции, а Украйна има европейско бъдеще, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

"Русия ще изпадне в икономически, финансов и технологичен упадък, докато Украйна върви към европейско бъдеще", заяви Фон дер Лайен в Киев, на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

ЕС ви предлага ускорен път на приемане на Украйна, заяви Урсула фон дер Лайен на Володимир Зеленски. След което предаде специален въпросник за Украйна, който е стъпка към предоставянето на статут на кандидат-член на ЕС.

Прочети още...
22:08 | 08 април 2022

Русия отне регистрацията на “Амнести Интернешънъл” и “Хюман райтс уоч”

Руското министерство на правосъдието днес информира в съобщение, че е отнело регистрацията на 15 чуждестранни организации, сред които “Амнести интернешънъл” и “Хюман райтс уоч”, предоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Руските поделения на организациите, които включват също “Карнеги ендаумънт фор интернешънъл пийс”, “са изключени от официални регистър на чуждестранните НПО заради установяването на нарушения на текущото законодателство на Руската федерация”, се казва в съобщението. 

Прочети още...
21:57 | 08 април 2022

Байдън: Русия е извършила ужасно зверство в Краматорск

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини днес Русия, че е извършила "ужасно зверство" в Краматорск, след като при обстрел на гарата на източния украински град загинаха най-малко 50 души, включително 5 деца, съобщава БТА.

"Нападението на украинска гара е ново ужасно зверство, извършено от Русия, с нанасяне на удари по мирни граждани, които опитваха да се евакуират и да отидат на сигурно място", заяви президентът на САЩ в Туитър.

Прочети още...
20:49 | 08 април 2022

Австрийският канцлер отлетя за Украйна

Австрийският канцлер Карл Нехамер замина днес от Виена за Украйна и утре ще бъде в Киев и в Буча - град, станал символ на зверствата на руската война, според декларация, изпратена до Франс прес. 

Прочети още...
20:22 | 08 април 2022

Германия спира вноса на петрол от Русия до края на годината?

Германия трябва да е в състояние да прекрати до края на годината вноса на петрол от Русия, заяви канцлерът Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Прочети още...
19:58 | 08 април 2022

Брюксел отново призова Сърбия да се включи в санкциите срещу Русия

Говорителят на ЕС Петер Стано заяви днес, че Брюксел очаква от Сърбия да се съгласува със санкциите на ЕС срещу Русия или да въведе подобни национални мерки заради руската агресия срещу Украйна, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Прочети още...
19:50 | 08 април 2022

Проучване: Мнозинството руснаци са убедени, че срещу Русия се води информационна война

Повечето руснаци смятат, че срещу Русия се води информационна война, свързана с военната операция в Украйна, съобщава БТА, като се позова на данни от изследване на общественото мнение, проведено от Руския център за общественото мнение (ВЦИОМ). Анкетата е проведена на няколко етапа на 31 март, 3, 5 и 6 април и включва 1600 респонденти, пълнолетни руски граждани.

Прочети още...
19:36 | 08 април 2022

Полша: Русия ще изгони 45 наши дипломати

Русия е решила да изгони 45 полски дипломати и консулски служители като ответна мярка за експулсирането на руски дипломати. Това съобщи полската осведомителна агенция ИАР, като се позова на полското външно министерство, цитирана от БТА.

Прочети още...
18:53 | 08 април 2022

Русия се запъти към национализация на имущество на граждани на "неприятелски" държави

Държавният съвет на Република Крим е внесъл в Държавната дума законопроект за национализацията на имущество, което към 24 февруари е било притежание на граждани на т.нар. "неприятелски" държави, предаде ТАСС. Документът е внесен в елекронната база данни на Думата.

Прочети още...
18:39 | 08 април 2022

Русия е взела за заложници 170 служители на АЕЦ "Чернобил"

Украинското ръководство обвини Русия, че е отвлякла до 170 души от персонала на бившата АЕЦ "Чернобил" и ги е отвела на своя територия против волята им, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Прочети още...
18:00 | 08 април 2022

Прокуратурата няма да задържа и обвинява Хаджигенов и Бабикян за боята по руското посолство

От пресцентъра на Софийска районна прокуратура съобщиха, че няма да привличат към наказателна отговорност съпредседателите на "Ние идваме" Николай Хаджигенов и Арман Бабикян и няма да ги задържат за срок до 72 часа.

Прочети още...
17:36 | 08 април 2022

ГЕРБ и БСП в челен сблъсък заради алея "Героите на Украйна" и площад "Борис Немцов" в София

София последва една инициатива, която я има вече в много европейски градове и столици. По този начин ние отстояваме европейските ценности и европейската ориентация на България. Защитавайки се днес, Украйна защитава и нас. 

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS столичният общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по култура Малина Едрева по повод вчерашните решения на СОС да се именуват алея "Героите на Украйна" и площад "Борис Немцов". 

Прочети още...
16:53 | 08 април 2022

Япония гони осем руснаци, сред които и дипломати

Япония ще изгони осем руски граждани, включително дипломати, съобщава БТА, цитирайки министерството на външните работи. Токио продължава да работи със САЩ и европейските страни за засилване на натиска върху Русия с цел спиране на инвазията ѝ в Украйна.

Прочети още...
16:50 | 08 април 2022

Кадиров: Мариупол е освободен на 98%

„Мариупол е освободен на 98 процента“, заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров в „Телеграм“, цитиран от ТАСС. „Останали са само укрепени укрития на бандеровци, включително в завод „Азовстал“, който нацистите са превърнали в истинска крепост“, съобщи още той.

Прочети още...
16:28 | 08 април 2022

Европейските лидери пристигнаха в Украйна, за да дадат уверения на Зеленски за членството в ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел пристигнаха в Киев, за да изразят подкрепата си за президента Володимир Зеленски и да му дадат уверения, че подкрепят кандидатурата на Украйна за членство в съюза. 

Прочети още...
16:27 | 08 април 2022

Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата

Като "ответна мярка" Русия обяви двама служители на българското посолство за персона нон грата, съобщи ТАСС. 

В публикация на руското външно министерство се посочва, че така Москва отговаря на "лишеното от мотиви решение" на София да изгони двама руски дипломати през март.

Прочети още...
15:43 | 08 април 2022

Санкциите срещу Русия разкриват пазения в тайна личен живот на Путин

Западните санкции, насочени не само към най-близкия кръг сътрудници на руския президент, но и срещу семейството му, хвърлиха необичайна светлина върху личния живот на Владимир Путин, който обичайно остава стриктно скрит от обществото.

Прочети още...
15:33 | 08 април 2022

Зеленски към финландския парламент: На гарата в Краматорск не е имало украински войници

Украинският президент Володимир Зеленски с видеообращение към парламента на Финландия. 

Украинският държавен глава избори множество доказателства за военни престъпления, които руската армия непрекъснато извършва, включително днешната ракетна атака срещу жп гара Краматорск.

Прочети още...
15:32 | 08 април 2022

Щайнмайер призовава за трибунал за военни престъпления срещу Путин и Лавров

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова да бъде създаден трибунал за съдене на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров за военни престъпления.

Прочети още...
15:05 | 08 април 2022

Бивш съветник на Путин: Ако продължава така, ще бъдат поразени и цели в Европа

В интервю пред в. ”Кориере дела сера” бившият съветник на Елцин и Путин Сергей Караганов заяви, че става все по-вероятна ескалация на войната. Той обясни, че американците и техните партньори от НАТО продължават да пращат оръжия на Украйна. Според него, ако продължава така, ще бъдат поразени цели в Европа, за да се прекъснат линиите за комуникация.

Прочети още...
14:58 | 08 април 2022

Словакия дава зенитни комплекси С-300 на Украйна

Словакия дарява зенитен комплекс С-300 на Украйна, за да ѝ помогне да се защити от агресията на Русия, съобщи днес премиерът Едуард Хегер. 

Прочети още...
14:49 | 08 април 2022

Увеличава се потокът от украински бежанци към България

Забелязва се увеличение в потока от украински бежанци към България. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет полковник Валери Рачев, ръководител на Оперативната координационна група към правителството. 

Прочети още...
14:31 | 08 април 2022

Лойд Остин: Владимир Путин се е отказал от идеята си да превземе Киев

Владимир Путин се е отказал от идеята си да превземе Киев. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, предават украински медии. 

Прочети още...
14:14 | 08 април 2022

По примера на САЩ: Великобритания санкционира дъщерите на Путин

Британските власти добавиха днес дъщерите на руския президент Владимир Путин към своя списък със санкционирани лица, като казаха, че с този ход се цели да бъдат засегнати хората от близкото обкръжение на руския лидер, предаде Ройтерс.

Прочети още...
14:00 | 08 април 2022

Бабикян и Хаджигенов изляха червена боя по руското посолство, закопчаха ги

Изляха червена боя върху оградата и табелата на руското посолство в София. 

Боята бе пръсната от адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян в знак на протест и като символ на пролятата кръв в Украйна. 

Прочети още...
13:26 | 08 април 2022

Британското министерство на отбраната: Руски войски са се изтеглили от Северна Украйна

Руските войски вече напълно са се изтеглили от Северна Украйна в Беларус и Русия, заяви британското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.

Прочети още...
12:51 | 08 април 2022

Обрат!Сърбия гласува за отстраняването на Русия от Съвета по правата на човека в ООН

Сърбия гласува за отстраняването на Русия от Съвета по правата на човека в ООН  и това показва радикален обрат от водената балансирана политика от президента Александър Вучич и правителството, заяви председателят на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович, цитиран от агенция ФоНет.

Прочети още...
12:50 | 08 април 2022

Европейската комисия представи подробен списък на новите санкции срещу Русия

Европейската комисия представи днес подробен списък на новите, пети поредни санкции срещу Русия заради нападението над Украйна. Санкциите влизат в сила от днес, след като снощи получиха нужното одобрение.

Прочети още...
11:55 | 08 април 2022

Русия удари гарата на Краматорск, жертвите са десетки (снимки 18+)

Над 30 души загинаха след руски ракетен удар по жп гарата в източния украински град Краматорск, съобщи Би Би Си.

Прочети още...
11:53 | 08 април 2022

Стана ясно защо не гоним Митрофанова

За един дипломат поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова е непристойно. Следващата стъпка е да я обявим за персона нон грата, но не го правим, защото това ще е пълно прекъсване на отношенията. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Novini.bg

Прочети още...
11:39 | 08 април 2022

Макрон: Путин иска да превземе Донбас за Деня на победата - 9 май

Руският президент Владимир Путин ще съсредоточи атаките на руските въоръжени сили в Украйна върху сепаратистките райони на Донбас, за да постигне "победа" за 9 май, годишнината от капитулацията на нацистка Германия през 1945 г., каза днес френският му колега Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Прочети още...
10:35 | 08 април 2022

И Беларус прие списък с неприятелски държави

Правителството на Беларус одобри списък на неприятелските страни, който включва САЩ, страните от ЕС и редица други държави. Съответното постановление е публикувано в петък на националния правен интернет портал, предава ТАСС.

Прочети още...
09:10 | 08 април 2022

Зеленски предупреди, че Русия планира да обвини Украйна за зверства в Мариупол

Руските сили вече са се изтеглили напълно от Северна Украйна и се прегрупират за боеве в Донбас, сочат данни на британското министерство на отбраната, цитирани от БНР. Междувременно от Кремъл за първи път признаха за значителни загуби на войници в Украйна.

Прочети още...
09:09 | 08 април 2022

Латвия преустановява издаването на "златни визи" за граждани на Русия и Беларус

Латвия няма да издава "златни визи" на граждани на Русия и Беларус до 30 юни 2023 г. съгласно прието вчера решение на парламента, предаде ДПА. Тези визи дават право на постоянно пребиваване на лица от държави извън ЕС срещу инвестиции в страната.

Прочети още...
07:55 | 08 април 2022

Надежда Нейнски: България трябва да изпрати военна помощ на Украйна

Нарочно се държа по този начин посланик Митрофанова, провокативно. Това става с благословията на Москва. Обявяването и за персона нон грата е последният демарш преди скъсването на дипломатическите отношения. България трябва да изпрати военна помощ на Украйна, защото войната засяга цяла Европа. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнса в ефира на Нова телевизия.

Прочети още...
07:10 | 08 април 2022

Зеленски в Бородянка: Тук има много повече жертви, отколкото в Буча

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че в Бородянка - един от освободените преди дни градове северозападно от Киев, вероятно има много повече жертви, отколкото в Буча.

Прочети още...
07:06 | 08 април 2022

Заляха нобеловия лауреат Дмитрий Муратов с червена боя в Москва

Нобеловият лауреат и главен редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов е нападнат във влак в Москва.

Прочети още...
06:44 | 08 април 2022

Макрон е получил изричен отказ от Путин на предложение за хуманитарна операция в Мариупол

Френският президент Еманюел Макрон спомена за неблагодарната роля на водене на диалог с руския президент и за цинизма, с който той се сблъсквал при всяка дискусия с руския си колега. Макрон разказа също така, че е получил изричен отказ  на предложение за хуманитарна операция в Мариупол, предаде Франс прес.

Прочети още...
06:37 | 08 април 2022

Володимир Зеленски настоя Кипър да окаже по-силен натиск върху Русия

Кипър да затвори пристанищата си за всички руски кораби и да откаже "привилегии" на руски граждани като им предоставя кипърско гражданство. За това призова украинският президент Володимир Зеленски във видеобръщението си пред кипърския парламент снощи. Той благодари на народа и властите на Кипър за принципната им позиция, подкрепа и изпратената хуманитарна помощ за страната му, но поиска Никозия да упражни по-силен натиск върху Русия, тъй като разполага с мощни инструменти за това.

Прочети още...
06:34 | 08 април 2022

Заместник-генералният секретар на ООН: Не съм оптимист за постигането на прекратяване на огъня в Украйна

Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс, заяви, че не е оптимист относно постигането на прекратяване на огъня в Украйна. Той изрази това мнение след срещи с високопоставени представители в Москва и Киев, предадe Асошиейтед прес.

48200 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Русите са войните христови!

2022.04.08 | 21:11

16
Делото им е богоугодно и имената им ще се славят навеки!
Смях

2022.04.08 | 21:10

15
Как ли са ги напсували сърбите, плашим се :)
Karen

2022.04.08 | 21:02

14
2023 год - ДЕКЛЮТИНИЗАЦИЯ ! 100 %

2022.04.08 | 20:16

13
Щом блятките реват значи има защо и не постигат целите си.

2022.04.08 | 19:15

12
СЛАВА НА СВОБОДНА УКРАЙНА !!! СЛАВА НА ДЕМОКРАТИЧНА РУСИЯ БЕЗ ИДИОТИ КАТО ПУТЛЕР !!!

2022.04.08 | 19:15

11
СЛАВА НА СВОБОДНА УКРАЙНА !!! СЛАВА НА ДЕМОКРАТИЧНА РУСИЯ БЕЗ ИДИОТИ КАТО ПУТЛЕР !!!

2022.04.08 | 19:14

10
СЛАВА НА СВОБОДНА УКРАЙНА !!! СЛАВА НА ДЕМОКРАТИЧНА РУСИЯ БЕЗ ИДИОТИ КАТО ПУТЛЕР !!!
ПОЗОР

2022.04.08 | 16:52

7
РУСНАЦИТЕ СА ИЗВЕРГИ.ТЕ СЕ ПОДИГРАВАТ НА ЦЯЛ СВЯТ. ТЕ СВОИТЕ СИ ИЗБИВАТ, А ВИЕ ИМ СЕ ПОДЛАГАТЕ, ДА ВИ ПОЩАДЕЛИ....ЧАВКА ВИ Е ИЗПИЛА АКЪЛИТЕ НА ВАС , ПОДЛОГИТЕ НА УБИЕЦА ПУТЛЕР....ПОЗОР.
Кочо

2022.04.08 | 18:47

9
Колко пъти пиша, не вярват пущиняците

2022.04.08 | 17:09

8
а ти си роб на американците както предците ти са били 7 века под робство гяяяяуртррррррр скапан ! правилно са ни викали гяури ! КУУУУУУУУУУУУР ЗА КЕНЕФА ВУГАРИЯ КУУР
ПОЗОР

2022.04.08 | 16:52

6
РУСНАЦИТЕ СА ИЗВЕРГИ.ТЕ СЕ ПОДИГРАВАТ НА ЦЯЛ СВЯТ. ТЕ СВОИТЕ СИ ИЗБИВАТ, А ВИЕ ИМ СЕ ПОДЛАГАТЕ, ДА ВИ ПОЩАДЕЛИ....ЧАВКА ВИ Е ИЗПИЛА АКЪЛИТЕ НА ВАС , ПОДЛОГИТЕ НА УБИЕЦА ПУТЛЕР....ПОЗОР.

2022.04.08 | 15:35

5
и сега руските платени тролове ще изреват ....Фейк нюз ....Не е вярно....мамицата ви долни душици

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини