Активистка от екипа на Навални съобщи, че е напуснала Русия

  • 27 януари 2022 21:21

  • 758
  • 3
Активистка от екипа на Навални съобщи,  че е напуснала Русия
© Getty (архив)

Активистка от екипа на руския опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) каза пред Ройтерс, че е напуснала Русия, за да избегне арест.

В същото време двама от водещите представители на екипа на опозиционера заявиха, че са получили писма със заплахи към тях и семействата им.

Виолета Грудина, на която беше забранено да се кандидатира на местните избори в арктическия пристанищен град Мурманск, не уточни къде е отишла, нито кога и как е заминала.

"Нямаше голям избор. Името ми е в списък с лица за издирване в Русия и ме очаква затвор", посочи Грудина в кратко съобщение. Тя се присъединява към редицата опозиционни фигури, напуснали Русия през последната година поради репресии, които се засилиха след изпращането на Навални в затвора, отбелязва Ройтерс.

Впоследствие неговата политическата мрежа беше разбита и забранена като екстремистка. Навални все още е в затвора. Той и най-близките му сподвижници бяха включени в официален списък с "терористи и екстремисти".

Днес екипът му съобщи, че двама от тези негови сподвижници, които сега живеят извън Русия, Иван Жданов и Леонид Волков, са получили анонимни писма, в които пишело: "Знаем къде живеете. Не искаме вие и вашите семейства да се чувствате в безопасност, искаме да си спомняте това, когато вършите дейността си".

Русия погна съюзници на Алексей Навални заради набиране на пари за "екстремистки" организации

Волков заяви в Инстаграм, че "писмото от Родината" било доставено на адреса, където живее.

"Получихме тези писма по същото време, когато бяхме включени "в списъка на екстремистите и терористите", а това не прилича на съвпадение: знаем какви методи използва Путин срещу тези, които смята за терористи, нали така? Но ние няма да променим нищо в дейността си."

Грудина възнамеряваше да се кандидатира за място в общинския съвет на Мурманск на изборите през септември, докато репресиите набираха сила.

След като не беше допусната да участва в надпреварата обаче, тя заяви, че е станала жертва на зрелищна кампания за сплашване, при която било стреляно по офиса й. В един момент тя заяви, че е била настанена в болница за лечение на COVID-19, което нито била искала, нито се нуждаела от него.

Кремъл отказа да коментира твърденията на Грудина. Оттам отричат да нападат опозиционни политици и казват, че всеки бива предаден на съд само ако е нарушил закона.

По онова време местното кметство и губернаторство не отговориха на запитванията за коментар на твърденията на Грудина, отбеляза Ройтерс.

 

Валери Зайцев
758 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мери

2022.01.27 | 22:29

1
А кво става с Асандж?
ДО 05:45

2022.01.28 | 11:33

3
ВКУСНА ЛИ ТИ Е Е КРАВАРСКАТА СПЕРМА

2022.01.28 | 05:45

2
Шибат го в английски затвор, скоро - в американски.

Добави коментар

Водещи новини