Олег Навални получи една година условно

  • 06 август 2021 18:41

  • 945
  • 1
Олег Навални получи една година условно
© instagram.com/navalny_inmate/

Преображенският районен съд в Москва днес осъди брата на Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) - Олег, на една година условно лишаване от свобода с изпитателен срок от една година. Присъдата на Олег Навални бе наложена по обвинение в нарушаване на санитарно-епидемологичните норми по време на неразрешена от правителството протестна акция, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на пресслужбата на съда.

Докато трае изпитателният срок, Олег Навални няма право да сменя постоянното или временното си местожителство, без да уведоми специализирания държавен орган, който го контролира. Освен това той ще трябва да се явява там редовно за подпис.

Решението на съда съвпада с поисканата от държавното обвинение присъда.

Според прокуратурата обвиняемият е отправял призиви в социалните мрежи за включване в протестната акция, провела се на Пушкинския площад в Москва през януари, с което е нарушил препоръките за борба с коронавирусната инфекция. Олег Навални не призна вината си, а адвокатът му Никас Параскевов съобщи пред ТАСС, че счита присъдата за несправедлива и ще я обжалва.

В рамките на същото дело на Преображенският районен съд в Москва осъди на 3 август Любов Собол (бивш юрист на ръководения от Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) Фонд за борба с корупцията - ФБК) на година и половина ограничаване на свободата на движение. Ден преди присъдата на Собол бе огласена и първата присъда по същото дело - глоба в размер на 100 хил. рубли, наложена на активиста Дани Акел, предаде БТА.

Обвинения са повдигнати и на изпълнителката от групата "Пуси райът" Мария Альохина, на лидера на неправителствената организация "Алианс на лекарите" Анастасия Василева, на координатора на Московския щаб на ФБК Олег Степанов, а също и някои активисти на ФБК.

Novini.bg
945 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.07 | 19:18

1
ПУТИ ГО Е СМЛЯЛ

Добави коментар

Водещи новини