Русия погна съюзници на Алексей Навални заради набиране на пари за "екстремистки" организации

  • 10 август 2021 13:52

  • 487
  • 0
Русия погна съюзници на Алексей Навални заради набиране на пари за "екстремистки" организации
© Getty (архив)

Руските власти започнаха разследване срещу живеещи в изгнание двама съюзници на критика на Кремъл Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) заради набиране на средства за организации, които Москва е категоризирала като "екстремистки", съобщи днес руският следствен комитет, цитиран от Ройтерс.

Разследването се води срещу Леонид Волков и Иван Жданов, както и срещу други лица, посочва в изявление комитетът. Руски съд това лято призна политическото движение на Навални за екстремистко на фона на преследвания срещу опозицията. Съдебното решение от юни, което официално влезе в сила миналата седмица, направи незаконно финансирането на подобни организации.

Докато Навални е в наказателна колония, Волков и Жданов, които живеят в изгнание в чужбина, се опитват да поддържат неговата кауза жива, споделяйки стратегията си пред свои привърженици в Ютюб и социалните мрежи.

Най-малко 182 арестувани по време на протести в подкрепа на Навални

Навални изтърпява присъда от две и половина години за нарушаване на условията на пускането му под гаранция - наказание, което самият той определя като политически мотивирано, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Валери Зайцев
487 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини