Премахнаха сайт на Навални под натиска на руския регулатор

  • 18 септември 2021 14:34

  • 445
  • 4
Премахнаха сайт на Навални под натиска на руския регулатор
© Фейсбук

Месинджърът "Телеграм", който по-рано беше обявил, че няма да се подчини на разпореждането на руските власти да блокира сайт на руския опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), днес премахна сайта, предаде Франс прес.

В понеделник руският телекомуникационен медиен регулатор поиска да бъде блокирано приложение - автоматизиран сайт (бот), чрез което избирателите получаваха напътствия как да гласуват срещу кандидатите на Кремъл на парламентарните избори през тези почивни дни, предаде БТА.

"Епъл" и "Гугъл" незабавно се съобразиха с тези разпореждания, а Навални ги обвини, че "отстъпват пред изнудването на Кремъл".

Почти никой от противопоставящи се на руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През кандидати не беше допуснат до участие в парламентарните избори. Затова привържениците на Навални избраха стратегията за "умно гласуване", тоест подкрепяне на кандидат, често комунист, който има най-големи шансове да постави в затруднение кандидата на управляващата партия "Единна Русия".

Специалното приложение даваше информация за кой от конкурентните кандидат да се гласува във всеки избирателен район на парламентарните избори, а и на десетките местни и регионални избори, които се произвеждат паралелно.

В миналото този подход имаше известен успех, особено в Москва през 2019 г. Но с изчезването му от "Телеграм", който е особено популярен в Русия, приложението вече не е достъпно за тези, които биха искали да гласуват срещу кандидатите на Кремъл.

Приложението бе блокирано, след като "Телеграм" обяви, че "ще ограничи функционирането на ботове, свързани с предизборната кампания". Основателят на "Телеграм" - руснакът Павел Дуров, каза, че ще последва примера на "Епъл" и "Гугъл", които определят правилата на играта за създателите на месинджъри. Но същевременно посочи, че "фактът, че "Епъл" и "Гугъл" приемат да блокират приложения, създава опасен прецедент, който ще се отрази на свободата на словото в Русия и по света".

След изчезването на приложението от "Телеграм" привържениците на Навални публикуваха в Туитър линкове към "Гугъл докс", препоръчващи кандидати, защото това беше единственото средство, които им бе останало.

Парламентарните, местните и регионалните избори в Руската федерация започнаха вчера и продължават до утре вечер.

Борислава Борисова
445 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гого

2021.09.19 | 04:36

4
Какъв сайт бе! Тоя е пандизчия. Скоро съвсем ще го скрият.
Росен

2021.09.18 | 15:59

3
А какво става с Асандж.???
гошо тъпото

2021.09.18 | 15:41

2
браво

2021.09.18 | 15:32

1
За съжаление, Телеграм се готви да се продаде на западните борси, а "инвеститорите" на запад не обичат да губят пазари заради принципна анти-диктаторска политика. И демократите, които разчитат на "запада" ще го издухат както винаги.

Добави коментар

Водещи новини