Петро Порошенко пя в съдебната зала

  • 19 януари 2022 15:50

  • 782
  • 0
© Getty (архив)

Бившият украински президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември пя в залата  съд в Киев, предаде РИА Новости.

Днес петият държавен глава на бившата съветска република се изправи пред магистратите, които определиха мярката му за неотклонение. Печорският съд постанови, че политикът трябва да предаде международния си паспорт и да се яви пред магистратите при първа заявка от тяхна страна.

Лидерът на партията Европейска солидарност след като чу решението на съда изпя част от националния химн на Украйна "Ще не вмерла Україна" ("Украйна още не е загинала"). Той също така заяви, че няма да сложи край на политическата си кариера.

Бившият президент е обвинен в държавна измяна. За него се предполага, че съдействал за купуване на огромно количество  въглища от проруските сепаратисти в Източна Украйна и по този начин е финансирал отцепниците.

Порошенко отрича тези твърдения. Той заявява, че те са скалъпени от сегашния президент  Володимир Зеленски, който преследва политическите си опоненти.

За пръв път от 2019 г. партията на украинския президент не е водеща сила в страната

Валери Зайцев
782 0

Свързани новини

Водещи новини