Бившият украински президент Петро Порошенко е заподозрян в шуробаджанащина

  • 11 юни 2020 07:42

  • 438
  • 1
Бившият украински президент Петро Порошенко е заподозрян в шуробаджанащина
© Getty Images

Бившият президент на Украйна Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември е заподозрян, че през 2018 г. е наредил на директора на службата за външно разузнаване да назначи за свой заместник приближен на държавния глава. Това съобщиха днес от украинското Държавно бюро за разследвания, предадоха БТА и ДПА.

Според следователите законовата процедура за заемане на поста е била заобиколена.

Ако бъде признат за виновен, 54-годишният Порошенко може да получи до 10 години затвор.

Бившият президент, който оглавява парламентарно представената партия "Европейска солидарност", заяви, че прокуратурата преследва в негово лице "опозиционен лидер". Пред привърженици в Киев той каза, че случващото се "няма нищо общо с демокрацията или с криминално разследване" и обвини настоящия президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, че лично е разпоредил разследването.

Откакто напускането му на президентския пост през 2019 г., срещу богатия бизнесмен Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември са започнали над 20 предварителни съдебни производства. Той е заподозрян в злоупотреба с власт, неплащане на данъци, корупция, държавна измяна и други.

От началото на тази година депутатите от украинския парламент вече нямат съдебен имунитет, което бе предизборно обещание на президента Зеленски, припомня ДПА.

Главната прокуратура на Украйна съобщи на сайта си, че главният прокурор ще поиска от съда да наложи на Порошенко мярка за неотклонение задържане под стража във връзка с новото обвинение срещу него,предаде ТАСС.

Novini.bg
438 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тръмп

2020.06.11 | 08:58

1
тръмп иска да го съди заедно байдън за кражба на 140 милиарда. докато ревяха всеки ден, че москалите ги нападнали падна яко крадене. докато изпращаха момчета да мрат, жидовете крадяха и викаха дръжте крадеца. класическа схема.

Добави коментар

Водещи новини