Украйна обвини Порошенко в държавна измяна

  • 20 декември 2021 20:21

  • 1689
  • 5
Украйна обвини Порошенко в държавна измяна
© Getty images (архив)

Украинските власти започнаха официално разследване срещу бившия президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември за държавна измяна, обвинявайки го за връзки с финансиране на сепаратистките сили в региона Донбас, съобщи Ройтерс.

Официални лица казаха, че обвиненията срещу Порошенко са свързани с подобни обвинения срещу проруски настроения депутат Виктор Медведчук, който е под домашен арест от около шест месеца.

Политическите партии на Медведчук и Порошенко отрекоха неправомерни действия.

Олександър Турчинов, високопоставен служител в партията на Порошенко Европейска солидарност, заяви в изявление, че обвинението е изфабрикувано по нареждане на президента Володимир Зеленски и то "ще се превърне във фарс, точно както всички предишни".

За пръв път от 2019 г. партията на украинския президент не е водеща сила в страната

Украйна е във война с подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас от 2014 г. насам.

Медведчук, чиято политическа партия е втората по големина в парламента, е украински гражданин, но има тесни връзки с руския президент Владимир Путин и е казвал, че стопанинът на Кремъл е кръстник на дъщеря му.

Изявление на Държавното бюро за разследване на Украйна гласи, че Порошенко е заподозрян в "улесняване на дейностите" на терористични организации в резултат на заговор с неназована група от хора, включително някои високопоставени служители в Русия.

През октомври служители на правоприлагащите органи обвиниха Медведчук в заговор с длъжностни лица по време на управлението на Порошенко, с цел закупуване на въглища от мини в сепаратистките райони през 2014-2015 г. като начин за финансиране на сепаратистите.

През октомври партията на Порошенко нарече тези обвинения димна завеса за отклоняване на вниманието от неправомерните действия на самото правителство. Миналата седмица длъжностни лица казаха, че бюрото не може да призове Порошенко за разпит. Партията на Порошенко заяви, че бившият президент е напуснал страната за планирано пътуване.

Украйна се сблъска с остър недостиг на гориво, след като сепаратистите завзеха територии, на които се намират въглищни мини. Прокурори обвиниха Медведчук, че е влязъл в сговор с държавни служители, за да блокира закупуване на въглища от международния пазар.

Novini.bg
1689 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Пхахаха

2021.12.21 | 06:05

3
Сала Україні! Хероям сала!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.12.21 | 10:28

5
Слава за Украйна , смърт за агресора!

2021.12.21 | 10:02

4
ЯЖ МИ ХУУУУЯЯ

2021.12.21 | 01:19

2
Искам да си купя донбаски въглища.
Мхм...

2021.12.21 | 00:06

1
след Потрошенко идва ред и на клоуна на хамерикански конци!

Добави коментар

Водещи новини