Преляха кръв на обявилия гладна стачка бивш грузински президент Саакашвили

  • 23 октомври 2021 15:56

  • 899
  • 1
Преляха кръв на обявилия гладна стачка бивш грузински президент Саакашвили
© gettyimages

На обявилия гладна стачка в затвора бивш грузински президент Михаил Саакашвили снощи е била прелята кръв и сега състоянието му е стабилно, съобщи БТА, позовавайки се агенция Интерфакс и личния му лекар.

"Един от показателите на кръвните изследвания на Саакашвили беше лош, затова лекарите в местния затвор и екипът на линейката на Бърза помощ ми помогнаха за преливането, след което състоянието на Саакашвили се стабилизира", каза Николоз Кипшидзе, лекарят на Саакашвили.

Володимир Зеленски заяви, че лично ще се ангажира да върне Михаил Саакашвили в Украйна

Според Кипшидзе Саакашвили трябва да бъде прехвърлен в болница в града, защото "кризата може да се повтори, а в затворническа болница справянето с нея ще е трудно".

Прозападният политик, който на 1 октомври обяви гладна стачка, беше арестуван, след като се завърна в Грузия след многогодишен престой в чужбина. Заплашват го до шест години затвор, след като през 2018 г. той беше осъден задочно за злоупотреба с власт и потулване на доказателства по времето, когато е бил президент. Той определя обвиненията като политически мотивирани.

53-годишният Саакашвили оглави "Революцията на розите" през 2003 г., която свали от власт дългогодишния грузински лидер Едуард Шеварднадзе. Саакашвили беше президент от 2004 до 2013 г., преди да напусне Грузия и да започне да гради нова политическа кариера в Украйна. На 1 октомври той беше арестуван и вкаран зад решетките, след като се завърна в родината си в навечерието на парламентарните избори, за да мобилизира опозицията и както каза - "да участва в спасяването на Грузия". Миналата седмица хиляди негови привърженици излязоха на митинг в Тбилиси с искане за освобождаването му.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
899 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.23 | 16:12

1
Да му дадат вратовръзка да хапне, той много обича и няма да издържи.

Добави коментар

Водещи новини