Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили отровен в затвора?

  • 05 декември 2022 13:50

  • 2574
  • 0
Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили отровен в затвора?
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Грузинският президент от 20 януари 2008 до 17 ноември 2013 г. Михаил Саакашвили е бил отровен с тежки метали в затвора и рискува да умре, ако не получи подходящо лечение. Това се казва в медицински доклад, разпространен днес от неговите адвокати, предаде АФП, цитирана от БТА.

Петдесет и четири годишният Саакашвили, който е лидер на опозицията в родината си, е бил прехвърлен в болница миналата година след продължила 50 дни гладна стачка. Така той протестира срещу изпращането му в затвора по обвинения в злоупотреба с власт, които по думите му са политически мотивирани.

Михаил Саакашвили се съгласи да прекрати гладната си стачка

В доклада, публикуван днес от адвокатите на Саакашвили, американският токсиколог Дейвид Смит казва, че на бившия грузински лидер са били направени изследвания, които са показали наличие на тежки метали в организма му.  Споменават се живак и арсен, открити в организма на бившия президент след отравянето му.

Авторите на доклада, датиран от 28 ноември, казват, че лечението, което получава сега Саакашвили, му вреди, тъй като не се извършва под подходящ медицински контрол. "Без адекватно лечение има повишен риск от смърт", се казва в документа. Според Смит на Саакашвили накова лечение изглежда е било отказано, или то не е достъпно в Грузия.

Грузинските власти уверяват, че Саакашвили получава всички нужни здравни грижи. А грузинската президентка Саломе Зурабишили каза, че правосъдието трябва да реши дали Саакашвили да бъде освободен по медицински причини.

Друга лекарка - Мариан Джишкариани, която ръководи лекарския консилиум, преглеждал Саакашвили, заяви, че той е бил диагностициран с мозъчни лезии и интоксикация, увреждаща нервната система. Той страда от сериозни заболявания, които са несъвместими с условията, при които изтърпява наказанието си, добавя тя. Според Тенгиз Цуладзе, член на лекарския консилиум, назначен от грузинския омбудсман, Саакашвили е отслабнал с близо 40 килограма по време на задържането си.

Саакашвили беше задържан през октомври 2021 г., няколко дни след като се върна в родината си от изгнание, продължило няколко години. Той беше издирван от грузинското правосъдие за злоупотреба с власт.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2574 0

Свързани новини

Водещи новини