Руски шпионин е откраднал ваксината на "АстраЗенека"?

  • 11 октомври 2021 14:59

  • 1206
  • 0
Руски шпионин е откраднал ваксината на "АстраЗенека"?
© Getty images (архив)

"Руски шпионин е откраднал разработената от британско-шведския гигант "АстраЗенека" ваксина срещу коронавирусната инфекция", написа лондонският в. "Дейли мейл".

Според източници на изданието работещи за Москва хакери през март 2020 г. са започнали масирани атаки срещу лабораторията в Оксфорд, в който учените са синтезирали препарата. "Приблизително по същото време европейските специалисти обявиха за своята разработка", добави медията.

"През април миналата година Оксфорд и "АстраЗенека" обявиха, че препаратът е готов. Около месец по-късно руският президент Владимир Путин каза, че експерти от неговата страна са разработили ваксината "Спутник V", написа още Дейли мейл.

Двата препарата действат по един и същи начин. С помощта на вирус-носител, който е безвреден за човека, в клетките на организма се внася генетичен материал от коронавирус, който се размножава в тялото. Имунната система реагира и образува антитела.

"Вероятно хакерските атаки не са успели и заради това Москва е прибегнала до агентурната си мрежа. Шпионинът е откраднал или документ, или флакон с ваксината", предположи изданието от Лондон.

Вътрешният министър в Лондон Деймиън Хайндс заяви, че не може да коментира твърденията за кражбата. Той обаче посочи следното: Определени външни сили правят непрестанни опити, за да се сдобият с търговски и научни тайни и с друга информация, която има поверителен характер.

Москва реагира остро, след като НАТО изгони руски дипломати, заподозрени в шпионаж

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1206 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини