Израелска компания за шпионски софтуер призова за въвеждането на международни правила за сектора

  • 05 октомври 2021 11:29

  • 255
  • 2
 Израелска компания за шпионски софтуер призова за въвеждането на международни правила за сектора
© Getty images (архив)

Израелската компания НСО груп, която продава шпионския софтуер "Пегас", предизвикал скандал това лято, призова за въвеждането на международни регулационни мерки за сектора, за да се избегнат посегателствата срещу правата и свободите, предаде Франс прес, като цитира писмо на президента на компанията до представители на ООН, съобщи БТА.

"Подкрепяме силно създаването на правна рамка и стандарти, приложими за всички в сектора, както и препоръки за по-добро определяне кои са легитимните крайни потребители на тези жизненоважни програми", се казва в писмото на президента Ашър Леви.

НСО груп се оказа в центъра на скандал това лято, след като разследване на 17 международни медии показа, че с "Пегас" са били шпионирани журналисти, политици, активисти и ръководители на предприятия от различни страни. Компанията подчерта, че не е злоупотребила с доставяния от нея софтуер, който се използва от трети лица.

След като бъде инсталиран в мобилен телефон, "Пегас" позволява шпиониране на потребителя на телефона, включително достъп до чатове, данни и задействане на телефона от разстояние, за да записва звук или видео. Разкритията доведоха до започване на множество съдебни процедури, инициирани от лица, които смятат, че са били шпионирани.

Израелският министър на отбраната утре пристига в Париж във връзка с аферата "Пегас"

НСО груп подчертава, че е приела "много сериозно" разкритията и е започнала разследване на използването на нейния софтуер, който компанията смята за уникален в борбата срещу престъпни и терористични групи.

"Как властите могат да задържат педофили и да спират терористични атаки без подобни инструменти? Невъзможно е", подчертава пред АФП източник, близък до НСО груп.

Валери Зайцев
255 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.05 | 12:53

1
Простичкo казано - искaт да се изхлyзят от отгoворност и да увeличат печaлбите.

2021.10.05 | 12:53

2
Ще кaрат клиeнтите си да пoдписват, че 'чeстна пиoнерска' ще спaзват закoните и фирмaта не нoси отгoворност.

Добави коментар

Водещи новини