Словакия гони двама руски шпиони

  • 15 март 2022 16:52

  • 1549
  • 0
Словакия гони двама руски шпиони
© pixabay

Словакия обвини бивш офицер от военна академия и още един мъж в шпионаж в полза на Русия, съобщиха днес полицията и специализираната прокуратура, цитирани от БТА.

Съобщението бе направено ден след като страната-членка на НАТО изгони трима руски дипломати. Русия каза, че ще отговори на това „неоправдано експулсиране“.

Изпълняващият длъжността началник на полицията Щефан Хамран каза на пресконференция в Братислава, излъчвана на живо по телевизията, че полицията е задържала бивш заместник-ректор на военна академия, идентифициран като Павол Б. Срещу него е повдигнато обвинение в сътрудничество с руското военно разузнаване ГРУ от 2013 г. насам.

Бойко Ноев: България е давала фалшиви имена на руските агенти при издирване от Интерпол

„Лицето е имало разузнавателни контакти с офицери от руското ГРУ, за които е събирало и разкривало информация от стратегическо значение“, каза Харман.

Началникът на полицията идентифицира другият задържан като Бохус Г. Той е бил сътрудник на уебсайт, който правителството затвори по-рано този месец заради разпространение на дезинформация. 

Той е признал, че е търсил информация от класифицирани доклади на разузнаването, изготвени за парламента.

Ако вината им бъде доказана, обвиняемите могат да получат между 4 и 13 години затвор. По случая бяха задържани още двама души, но те вече са освободени без да им бъдат повдигнати обвинения, съобщи полицията. 

Специалният прокурор Даниел Липшиц каза, че руската атака срещу Украйна е възобновила вниманието към шпионските дейности.

„Руската федерация класифицира Словакия като неприятелска държава и поради това тези случаи ще получат голямо внимание“, каза той. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини