Шпионски скандал в завод "Арсенал" и предстоящи "фойерверки от проблеми"?

  • 08 октомври 2021 08:18

  • 3273
  • 3
Шпионски скандал в завод "Арсенал" и предстоящи "фойерверки от проблеми"?
© БТВ

Тезата „шпионаж“ е много удобна за някои. Това заяви пред БТВ експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев във връзка с ареста на трима чужди граждани, които бяха задържани с "чувствителна информация" от производството на оръжейния завод „Арсенал“. 

Става въпрос за двама литовци и един руснак, работили в предприятието. По думите му заради свиването на оръжейното производство, след разпада на СССР, е принудило заетите в сектора да търсят работа в чужбина.   

Арестуваха трима чужденци от „Арсенал“ АД, заемали високи позиции

Той обясни, че без детайлите по договора, който тримата чужденци са подписали с предприятието, няма яснота точно какво се е случило. 

„Едната хипотеза е, че те са били наети с договор и са злоупотребили с длъжността си. Другата е, че те са могли да сключат договор, защото се говори за привнасяне от тях на някакви нови и иновативни решения, които да способстват за производството на продукция“, допълни Стойчев.

Експертът предположи още, че целта на подобен скандал може да е страната ни да получи дипломатически предимства: „Първо – адресирани към евроатлантическото ни партньорство, а от друга страна, бяха установени и задържани на руска митница 20 наши БТР-и. Има незаконен пренос на това оръжие“.

Тезата шпионаж е много удобна за някои. От една страна, дебело подчертаваме колко последователно преследваме някакви чужденци, особено руснаци и можем да им прикачим всякакви хипотези за нарушаване на законите“, допълни експертът.

Стойчев обясни, че от 2018 г. насам има поне 6 случая на проявени слабости в сигурността на „Арсенал“ АД. Той припомни за акцията на ГДБОП, при която беше установено, че от завода са изнесени незаконно автомати, пистолети и части за гранатомет.

Според него има редица звена в структурите ни за сигурност, които трябва да контролират охраната в оръжейните заводи. "Трябва да се проверява обстойно и кой какво внася и изнася от завода."

Обикновено след такива инциденти избухват "фойерверки от проблеми", завърши Тихомир Стойчев. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3273 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
LORD VADER

2021.10.08 | 10:26

3
ОТКРАДНАЛИ СИ ТЕХНОЛОГИЯТА НА СВЕТЛИННИЯ МЕЧ :)

2021.10.08 | 10:15

2
Сам казва че не знае за какво става дума а коментира.

2021.10.08 | 08:54

1
И ТОЗИ В АРЕСТА!!!!

Добави коментар

Водещи новини