Руска медия: Украинският президент е смекчил тона към Москва

Засега не се подготвят двустранни преговори в Париж между руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През и украинския му колега Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога. Това обаче не е напълно изключено, коментират източници на в. "Комерсант" предстоящата на 9 декември във френската столица среща на върха в "нормандски формат" за уреждане на конфликта в Украйна.

Вчера Русия предаде на Украйна трите кораба на Киев, задържани миналата година в Керченския проток. "Както официален Париж, така и Москва смята, че това подобрява фона на скорошните преговори в "нормандски формат" (Франция, Германия, Русия и Украйна). Атмосферата вече е друга", констатира представител на руските държавни структури пред "Комерсант".

Путин и Макрон обсъдиха по телефона ситуацията в Украйна

По повод евентуалния двустранен контакт между Путин и Зеленски източникът на руския ежедневник заявява: Всичко ще зависи от фона. За три седмици може да станат много неща. Обърнете обаче внимание, че Зеленски не допуска твърди изказвания по адрес на Москва, гледа да се изказва неутрално.

В руско-украинските отношения има доста проблеми, които може да бъдат решени само на президентско равнище, както са били решавани в миналото. Москва и Киев днес са на ръба на газова война заради неясната съдба на транзита на руски газ през Украйна от 2020 г. нататък. Сегашният договор изтича на 1 януари. Русия не крие, че смята да намали до минимум доставките през украинската газотранспортна система. Това ще стане възможно, щом в близките месеци приключи строежът на газопровода "Северен поток-2", допълва "Комерсант".

"За да бъде решена украинската криза, размирният Донбас трябва да бъде оправомощен да определя езиковата и културната си политика", заявява в интервю за в. "Известия" Жан Бизе, оглавяващ комисията по европейските въпроси в Сената на Франция. Запитан за дневния ред на парижката среща, той заявява: "На първо място според мен всяка страна трябва да положи усилия. Русия трябва да обуздае в Донбас онези, които атакуват украинците. Киев на свой ред също трябва да положи усилия в контекста на езиковия въпрос: руският трябва да си остане език, активно използван в тези територии Донбас естествено си остава част от Украйна, но е носител на руската култура". "Освен това Париж цели да осигури контекст, в който Киев и Москва ще зачитат границата между Русия и Украйна", добавя френският сенатор.

В Елисейския дворец ще се проведе среща на върха на "Нормандската четворка" на 9 декември

С връщането на украинските кораби Москва отправя сигнал към Париж и Берлин, като "показва: връщаме този боклук на Украйна и се надяваме тя също да продължи с изпълнението на Минските споразумения. Това се вписва в сегашната политическа тенденция, която бих нарекъл "московски фар", коментира за онлайн изданието "Взгляд" украинският политолог Михайло Погребински.

"Връщането на корабите едва ли ще подобри руско-украинските отношения. Това е жест, демонстрация на миролюбие, адресирана най-вече към френския президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. Демонстрация, че Русия има нагласа за конструктивен диалог в рамките на процеса от Минск", посочва пред "Взгляд" Марат Баширов, бивш премиер на сепаратистката Луганска народна република.

"От друга страна, неведнъж сме чували от Зеленски и негови доверени официални лица, че Киев смята да преразгледа Минските споразумения, че Украйна има някакъв "план Б", за който никой не знае, но който вероятно може да бъде представен на срещата на "нормандската четворка". Това е недопустимо според Москва - докато не бъдат разработени всички предложения на ниво помощници, Русия няма да участва в "нормандския формат", твърди Баширов.

Обстановката в Украйна е напрегната

На лидерската среща в Париж може да се постигне съгласие за по-нататъшно раздалечаване на войските в зоната на конфликта, както и за размяна на пленници според формулата "всички срещу всички", прогнозира в. "Московский комсомолец". Макрон и Меркел със сигурност ще изискват Москва и Киев да се споразумеят за транзита на газ - явно не ги устройва : перспективата да останат през зимата със студени радиатори, както Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През открито предупреди Европа тези дни. Руският президент вече даде знак, че е готов на компромис по въпроса: може да се сключи нов договор било според украинското, било според европейското законодателство. Освен това на Киев е обещана отстъпка от 20-25 на сто, отбелязва всекидневникът.

Външният министър на Германия Хайко Маас пристигна вчера на необявено двудневно посещение в Украйна, пише в. "Независимая газета". Според източник на руския ежедневник целта на Маас е да подготви решенията на срещата в Париж и по-специално да убеди президента Зеленски и външния министър на Украйна Вадим Пристайко, че трябва "да затвърдят в украинското законодателство специалния статут на Донбас". Подписаната от всички страни в конфликта "формула на Щайнмайер" предвижда специален статут за Донбас след избори в отцепническия регион, които трябва да бъдат признати от ОССЕ за честни и свободни.

Володимир Зеленски вкара Кремъл в размисли

Сепаратистите обаче "настояват за специален статут още сега, което предполага Киев и отцепническите републики да съгласуват правила за произвеждане на местни избори в региона. Украинската власт не приема този вариант", пояснява изданието. Най-важното във "формулата на Щайнмайер" е "пълната демилитаризация на региона. Не можем да говорим за избори по стандартите на ОССЕ, щом тук има чуждестранни войски и незаконни военни формирования", изтъква украинският анализатор Олександър Литвиненко, цитиран от радио "Свобода".

Русия отдавна препоръчва на Киев да преговаря директно с републиките в Донбас, подкрепяйки техните позиции. Затова е принципно важно на чия страна по този въпрос ще застанат европейските посредници. Сигнали се очакват от посещението на Хайко Маас в Киев, отбелязва "Независимая газета".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет