Русия постави газови условия на Украйна

Руската държавна фирма "Газпром" е изпратила до украинската компания "Нафтогаз" официално предложение  за продължаване на сегашния договор или сключване на ново споразумение за транзит на синьо гориво, предаде Интерфакс.

От Москва са поставили условия, срещу които нейни представители може да сложат подписите си под документа. От "Газпром" са поискали двете страни да се откажат от взаимните искове в международни съдилища и съответно прекратяване на делата. Русия също е заявила, че иска антимонополния орган в Киев да анулира свое решение, с което "Газпром" е бил глобен за нарушаване на правилата за честна конкуренция и връщане на искане до Европейската комисия Брюксел да започне разследване срещу Москва заради газовия монопол.

Федерални прокурори са разследвали връзки на Руди Джулиани с украински енергийни проекти

"Ние очакваме позицията на украинската страна и по въпроса дали иска да купува горива директно от нас", се е посочвало в офертата на Газпром.

Медията припомни, че срокът на стария договор изтича в края на 2019 г.

Украйна през 2016 г. е заявила, че няма да купува руски газ, защото цената за хиляда кубични метра е била 212 щатски долара. Киев е плащал за същото количество газ, доставян от Европа, 200 долара. Антимонополната комисия в Киев е наложила глоба в размер на около 3 млрд. долара на "Газпром" заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на течни горива.

Изграждането на "Турски поток" ще приключи в края на 2019 г.

"Газпром" в отговор е завел дела срещу Нафогаз на обща стойност 37 млрд. долара, Нафтогаз - ответни искове за 27 млрд. От 2017 г. делата са били разглеждани в различни  съдилища, но към този момент не се е стигнало до решение на висша инстанция.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет