Путин и Макрон обсъдиха по телефона ситуацията в Украйна

  • 18 ноември 2019 19:07

  • 593
  • 0
Путин и Макрон обсъдиха по телефона ситуацията в Украйна
© gettyimages (архив)

Президентите на Русия и Франция Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на смятат, че провеждането на срещата на върха в нормандски формат трябва реално да допринесе за най-бърза и пълна реализация на Минските споразумения, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

В хода на телефонния им разговор, състоял се по инициатива на френската страна, основно внимание е било отделено "на ситуацията в Украйна с оглед на подготовката за насрочения за 9 декември в Париж съмит в нормандски формат", се казва в съобщение на Кремъл. "Двете страни подчертаха, че провеждането на такава среща трябва реално да допринесе за най-скорошна и пълна реализация на Минските споразумения", посочват от Кремъл. "В този контекст бе отбелязана необходимостта Киев да изпълни задълженията си по политическите аспекти на вътрешноукраинското уреждане. Става дума преди всичко за встъпването в сила на закона за специалния статут на Донбас", се казва в съобщението от пресслужбата на руския президент.

В Елисейския дворец ще се проведе среща на върха на "Нормандската четворка" на 9 декември

В съобщение по същия повод от Елисейския дворец в Париж, цитирано от ТАСС, се казва, че двамата президенти са обсъдили подготовката за срещата на върха на 9 декември, на който ще се съберат лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна. Добавя се, че преди това Макрон е обсъдил същия въпрос в телефонни разговори на 15 ноември с президента на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога с канцлера на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, които също ще присъстват на срещата в Париж.

В разговора си с Путин днес Макрон е приветствал връщането от Русия на Украйна на трите украински военни кораба, задържани по време на инцидента на 25 ноември 2018 г. в Керченския проток. Френският президент, цитиран от АФП, изразил мнение, че този жест "ще спомогне за укрепване на доверието" между Москва и Киев в навечерието на съмита на 9 ноември в Париж. "Щом всичките четири страни участнички в нормандския формат са готови да се срещнат на 9 декември, значи са "узрели" условията за това", каза днес руският външен министър Сергей Лавров. Той говори на съвместна пресконференция в Минск с беларуския си колега Владимир Макей.

Русия постави газови условия на Украйна

"Ние не поставяхме някакви изкуствени искания за провеждането на тази среща. Единственото, към което се стремяхме, бе участниците в нормандския формат да уважават своите собствени решения, които бяха приети през 2015 г. и 2016 г. и които бяха саботирани от режима на (бившия украински президент Петро) Порошенко", посочи Лавров. Руският външен министър призова Германия и Франция да повлияят на Украйна да предприеме допълнителни стъпки за изпълняване на Минските споразумения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини