Седем тийнейджъри са арестувани във вързка с атаката с нож срещу християнския свещеник в Сидни

  • 25 април 2024 09:30

  • 627
  • 1
Седем тийнейджъри са арестувани във вързка с атаката с нож срещу християнския свещеник в Сидни
© Getty images (архив)

Австралийската полиция арестува седем тийнейджъри в Сидни, обвинени в това, че са последователи на екстремистка идеология, казаха местните власти, цитирани от АП, предаде БТА.

Юношите бяха арестувани в рамките на внезапни полицейски проверки за защита на населението от потенциална атака.

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години и са били част от една и съща мрежа с 16-годишния, обвинен, че е намушкал с нож епископ в църква в Сидни на 15 април, каза полицията.

Петима други юноши бяха разпитани вчера от съвместен антитерористичен екип, включващ щатска и федерална полиция, Австралийската служба за вътрешна сигурност и Комисията на щата Нов Южен Уелс за борба с престъпността, специализирана в разследване на екстремистки организации и организирана престъпност.

"Повече от 400 полицейски служители извършиха 13 обиска на имоти в югозападната част на Сидни, тъй като заподозрените са смятани за непосредствена заплаха", заяви заместник-комисарят на полицията на Нов Южен Уелс Дейвид Хъдсън.

Полицията в Сидни започна антитерористична операция след атаката срещу християнския свещеник

"По наши данни тези лица са се придържали към религиозно мотивирана, съпроводена с насилие екстремистка идеология“, каза Хъдсън пред репортери.

"Смята се, че групата е поставила населението на Нов Южен Уелс под нежелан риск и заплаха и настоящите ни чисто разследващи стратегии не бяха адекватни по отношение на обществената сигурност“, добави Хъдсън.

Заместник-комисарят на австралийската федерална полиция Криси Барет каза, че разследващите не са открили доказателства за конкретни цели или избран момент на планирания "акт на насилие“.

Барет заяви, че полицейската операция не е свързана с утрешното честване на Деня на Анзак – австралийски официален празник за възпоминание на загиналите във войни (годишнината от дебаркирането на австралийските и новозеландските армейски части при Галиполи, Турция, на 25 април 1915 г.). В миналото той е бил потенциална мишена на екстремисти.

Миналия петък, след нападението с нож, при което бяха ранени асирийски епископ и свещеник, 16-годишен младеж беше обвинен в извършването на терористичен акт, за който максималната присъда е доживотен затвор.

Мъж извика "Аллаху акбар" и рани с нож свещеник в църква в Сидни

Съдия Джефри Кенет от Австралийския федерален съд днес удължи срока на заповедта за забрана, наложена на социалната медийна мрежа "Екс“ да разпространява видеоклипове с намушкването до 10 май.

"Екс“ обяви, че ще се бори в съда срещу австралийските заповеди за премахване на публикации, свързани с атаката. Австралийската комисия за електронна безопасност, която се представя като първата в света правителствена агенция, посветена на осигуряването на безопасност на хората онлайн, подаде молба до съда за временна глобална забрана.

Илон Мъск критикува Австралия заради скриване на видеа от намушкване с нож

Твърди се, че след като е намушкал епископ Мар Мари Емануел и преподобния Исак Ройел в църквата " Добрият пастир Христос“ по време на излъчвана онлайн служба, юношата е говорил на арабски за това, че пророкът Мохамед е обиден.

Генералният директор на Австралийската служба за сигурност Майк Бърджис потвърди, че организацията му е участвала в днешната операция.

 "Австралийската служба за сигурност винаги върши работата си по предоставяне на разузнавателна информация за сигурността, като възможност на полицията да се справя с тези проблеми, когато има непосредствени заплахи за живота или за нещо друго, което е в процес на развитие“, каза Бърджис.

Той заяви, че разследванията на малолетни са достигнали своя пик преди няколко години, когато са били 50% от "приоритетните дела за борба с тероризма“ на Агенцията за сигурността, и оттогава насам броят им е намалял.

"Броят на разследваните непълнолетни обаче, отново се увеличава във връзка със съдържанието в социалните медии", каза Бърджес. "Непълнолетните са уязвима група“, допълни той.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
627 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:03

1
❤️ Г­­о­р­­е­­щ­­­и­­ ­­м­­о­м­­­и­­ч­­­е­т­а­­ ­­в­и­­­ ­­о­­­ч­­а­­к­­­в­а­т ­­-­­­ X­­1­8­.­­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини