Камарата на представителите в Нова Зеландия за срива: Компютърните ни системи са засегнати

  • 19 юли 2024 12:44

  • 196
  • 1
Камарата на представителите в Нова Зеландия за срива: Компютърните ни системи са засегнати
© pixabay

Днешният глобален ИТ срив, свързан с проблеми в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft), засегна медии, търговци на дребно, банки, авиокомпании и телекомуникационни фирми в Австралия и в Нова Зеландия, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Най-голямата банка в Австралия - "Комънуелт банк" (Commonwealth Bank CBA.AX - Банката на Общността на нациите) съобщи, че някои клиенти не са успели да преведат пари поради срив в операциите по услугата. Националната авиокомпания на Австралия "Куонтас" (Qantas) и летището в австралийския град Сидни съобщиха, че има забавени полети, но самолетите все още летят.

Полицията на щата Виктория съобщи, че някои от вътрешните ѝ компютърни мрежи са засегнати от срива, но спешните служби работят нормално. Работата на редица медийни компании също е била възпрепятствана, уточнява Ройтерс.

"Подобно на редица други организации глобалните проблеми, засягащи "Краудстрайк" и "Майкрософт", спират действието на някои наши системи", каза говорител на телекомуникационната компания "Телстра" (Telstra). "Проблемът блокира комуникацията на някои наши клиенти и ние им благодарим за търпението", казват още от фирмата.

Ройтерс обяснява, че при позвъняване на телефон на отдела по техническа поддръжка на "Краундстрайк" се е включил запис, в който се обяснява, че компанията е в течение на сигналите за сривове в софтуера "Уиндоус" (Windows) на "Майкрософт", свързани със сензорите му "Фалкон" (Falcon), но в телефонното съобщение не е била спомената Австралия.

Засега няма информация, която да предполага, че сривът е свързан с пробив в киберсигурността, гласи изявление на националната координаторка на киберсигурността на Австралия - генерал-лейтенант Мишел Макгинес, публикувано от нейната канцелария в социалната платформа "Екс". 

Летище София не е засегнато от глобалния ИТ срив

"В течение на съм на широкомащабния технически срив, засегнал редица компании и услуги из цяла Австралия този следобед", се казва в изявлението на Макгинес, в което не се споменава "Краудстрайк". "Нашата текуща информация е, че този срив е свързан с технически проблеми в софтуера на трети страни по случая, наети от засегнатите компании", се казва още в изявлението.

Говорител на парламента на Нова Зеландия - Камарата на представителите, заяви, че и нейните компютърни системи са засегнати. Държавната телевизия на страната Ей Би Си, обяви, че при нея има "мащабен срив в мрежата", без да посочва причина.

В запис, излъчен по телевизия "Скай Нюз Австралия" (Sky News Australia ), чиито редовни предавания бяха прекъснати, кореспондентът Том Конъл обяснява, че не се предполага, че сривът е резултат от хакерска атака. "Нашите компютри, нашите системи изключиха, всички неща, които прави "Скай Нюз", блокираха, както е всъщност в много други големи компании по света", каза той.  

Репортер на Ройтерс видя съобщения за грешка в платежните системи във веригата за хранителни стоки "Харис Фарм" (Harris Farm) в Сидни днес.

Последвайте канала на

Калина Христова
196 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.19 | 13:30

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини