Мюсюлмански групи: Полицията прилага двойни стандарти при разследването на два случая на намушкване с ножове в Сидни

  • 30 април 2024 14:37

  • 620
  • 1
Мюсюлмански групи: Полицията прилага двойни стандарти при разследването на два случая на намушкване с ножове в Сидни
© Getty images (архив)

Mюсюлмански групи в Австралия разкритикуваха различията в реакцията на полицията на двете нападения с ножове в Сидни този месец, като заявиха, че това е създало усещането за двоен стандарт и допълнително е отчуждило малцинствената мюсюлманска общност в страната, предаде АП, цитирана от БТА.

Австралийският национален съвет на имамите заяви, че нападението в търговския център „Бонди Джънкшън“ бързо е било „обвързано с психически проблем“, докато намушкването с нож на християнски епископ в църква в Сидни два дни по-късно е било „класифицирано като терористичен акт почти веднага“.

„Различното отношение към двата случая на насилие е стряскащо“, каза говорителката на съвета Рамия Абдо Султан в изявление, направено съвместно с Алианса на австралийските мюсюлмани и Австралийската мрежа за защита на мюсюлманите.

„Подобни различия в реакциите създават усещане за двоен стандарт в правоприлагането и съдебните процеси“, каза Султан.

16-годишно момче е обвинено, че на 15 април многократно е намушкало с нож епископ Мар Мари Емануел и свещеник в църквата „Христос добрият пастир“, два дни след нападението в "Бонди Джънкшън", когато нападател с психично заболяване уби шестима души и рани тежко десетки други.

Миналата седмица момчето беше обвинено в извършването на терористичен акт – престъпление, за което се предвижда максимално наказание доживотен затвор.

Петима тийнейджъри на възраст от 14 до 17 години също са обвинени в терористични престъпления във връзка с намушкването в църквата. Те бяха сред седемте арестувани при поредица от обиски в югозападната част на Сидни в рамките на мащабна операция на службата за борба с тероризма.

Седем тийнейджъри са арестувани във вързка с атаката с нож срещу християнския свещеник в Сидни

Последвайте канала на

Novini.bg
620 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:50

1
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­­­и­­­ ­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­­е­т­а­ ­в­­­и­­­ ­­о­­­ч­а­к­в­а­­т ­­-­­­ X­­1­8­.­­­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини