Министър Юлиян Попов: Освен социално и климатично измерение, въглеродният отпечатък има и финансово измерение

  • 07 юли 2023 14:40

  • 167
  • 0
Министър Юлиян Попов: Освен социално и климатично измерение, въглеродният отпечатък има и финансово измерение
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Цялата верига на снабдяване се фокусира и се интересува от въглеродния отпечатък, защото, освен социално и климатично измерение, той има много конкретно финансово измерение. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов по повод проекта на Тракия икономическа зона (ТИЗ) за въглеродно неутрални индустриални паркове (ВНИП), цитиран от БТА.

Всяка голяма фирма има специален интерес към въглеродната неутралност, това са корпоративни стратегии, които се следват, отбеляза той.

По думите на министъра част от инвеститорите се стремят да постигнат определен капацитет възобновяема енергия с директно снабдяване, а други проявяват интерес към биогаз или зелен водород. Най-простото нещо е изграждане на соларен парк, даде пример Попов.

Министър Юлиян Попов: Морето ни е чисто, нямам търпение и аз да се изкъпя в него

По-рано днес в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) беше представен проекта за ВНИП на ТИЗ.

Основното нещо, за което се събрахме, е, за да се координира работата по развитието на въглеродно неутралната индустрия. Стратегията на пловдивската индустриална зона за това се развива вече от пет години и я прави първата такава в Европейския съюз (ЕС), каза министърът. По думите му това вече привлича инвестиции. Според Попов този опит може да се развие с помощта на държавата и общините и в Бургас, София, Русе, Стара Загора.

Относно целите на „Зелената сделка“ министърът изтъкна, че тя е цялостна индустриална и икономическа стратегия за ЕС, която бизнесът трябва да разбира.

„Много е трудно да развиваш бизнес, ако не разбираш каква е стратегическата и регулаторна среда, в която оперираш“, коментира Попов.

Министърът каза, че бизнесът трябва да е ангажиран с климатичните промени. Светът се променя, когато всички допринесат за промяната малко или много, смята той.

Изпълнителният директор на ТИЗ Пламен Панчев каза, че основната цел на проекта за ВНИП е повишаване на конкурентоспособността на индустрията. Попитан за конкретен пример, Панчев каза, че една от фирмите в ТИЗ е спряла използването на природен газ, заменяйки го с нова термопомпа. Около 20% от компаниите използват възобновяема енергия. В зоната в Раковски има фотоволтаичен парк, който дава зелена енергия на компаниите там. За община Марица има също такъв проект за реализиране.

Относно финансирането на проекта за ВНИП Панчев каза, че много се разчита и на Плана за възстановяване и устойчивост, като отбеляза, че процедурата за индустриалните паркове е започнала. Досега добре прилагаме Закона за насърчаване на инвестициите, които осигуряват чрез процедурата за А клас сертифициране на конкретен инвеститор за изграждане на инфраструктура, каза той. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини