Австралия не иска да си поставя цели в борбата с климатичните промени

  • 10 август 2021 09:57

  • 607
  • 0
Австралия не иска да си поставя цели в борбата с климатичните промени
© Pixabay

Австралийският премиер консерватор отхвърли днес призивите да постави по-амбициозни цели в борбата с климатичните промени след тревожен доклад на ООН по въпроса вчера. Той смята за достатъчна политиката, водена досега от страната му, предаде Франс прес. Часове след публикуването на доклада, разработен от експерти по климата на ООН, предупредили за възможно по-силно и бързо затопляне на планетата от предвиденото, премиерът Скот Морисън заяви, че няма желание да поставя цели, засягащи въглеродния неутралитет.

"Австралия дава своя принос", каза той. "След като липсват проекти, няма да подпиша празен чек от името на австралийците, за да се постигнат тези цели", подчерта политикът. Огромният остров континент е сред най-големите световни вносители на въглища и природен газ, а и сред най-големите износители на изкопаеми горива. Според учени промените в климата са засилили допълнително неотдавнашните пожари, сушата и интензивните циклони, връхлетели страната.

Антонио Гутериш: Климатичният доклад е червен код за човечеството

Месеци преди международна среща на върха за климата Морисън отхвърли призивите - включително от страна на съюзници като САЩ, официално да постави като цел намаляване или компенсиране на въглеродните емисии. Австралия отправи сигнал, че ще стигне нулеви нива на въглеродни емисии "веднага, щом стане възможно", и за предпочитане до 2050 г., но не е поела никакви ангажименти в този смисъл.

Министър-председателят изглежда се стреми да отклони вниманието към развиващите се страни и новите технологии, които според него са решението за климатичната криза, коментира АФП. "Ние трябва да използваме различен подход. Трябва да се фокусираме върху технологичния напредък, необходим, за да променим света и начина, по който действаме", заяви Морисън.

Мнозина политици от консервативната коалиция на премиера поддържат тесни връзки с минната промишленост и отричат съществуването на климатичните промени или търсят начин да омаловажат рисковете, свързани с тях. Както либералната партия на премиера, така и лейбъристката опозиция се обявяват за продължаване на въгледобива в Австралия, съобщава БТА. 

Теодора Александрова
607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини