Министрите от Г-20 не успяха да постигнат съгласие по климатичните цели

  • 23 юли 2021 21:02

  • 2490
  • 3
Министрите от Г-20 не успяха да постигнат съгласие по климатичните цели
© gettyimages

Министрите на енергетиката и околната среда от Групата на 20-те богати държави, известни като Г-20, не успяха да постигнат съгласие по формулировката на ключовия ангажимент за изменението на климата в окончателното комюнике, заяви в петък италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани, който беше домакин на срещата, предаде БНР.

Срещата на Г-20 се възприемаше като решителна стъпка преди преговорите за климата в рамките на ООН, известни като COP 26, които ще се проведат през ноември в Глазгоу, Шотландия.

Меркел към Зеленски: Украйна ще остане транзитна за газ страна и след завършването на Северен поток 2

Липсата на съгласие за общ език преди тази среща ще се разглежда като провал в надеждите за осигуряване на значимо споразумение след 100 дни в Шотландия. Чинголани заяви пред репортери, че министрите, които се срещат в Южна Италия, не могат да се споразумеят по два спорни въпроса и че сега те ще трябва да бъдат обсъдени, когато държавните и правителствените ръководители на Г-20 проведат среща в Рим през октомври. Той допълни, че преговорите с Китай, Русия и Индия са се оказали особено трудни.

Чинголани посочи, че един от проблемите е постепенното премахване на въглищната енергия, което повечето страни искат да постигнат до 2025 г., но някои казват, че за тях това ще бъде невъзможно. Другият проблем се отнася до формулировката около ограничението от 1,5 до 2 градуса по Целзий за повишаване на глобалната температура, определено от Парижкото споразумение.

Средните глобални температури вече са се повишили с повече от 1 градус в сравнение с прединдустриалната база, използвана от учените, и са на път да надхвърлят тавана от повишение с 1,5-2 градуса. Италианският министър на екологичния преход заяви, че окончателното комюнике, което трябваше да бъде публикувано в петък, вероятно ще бъде публикувано едва в събота.

Преди ключовата среща COP 26 екологичните активисти се надяваха, че събирането на Г-20 ще доведе до засилване на климатичните цели, нови ангажименти за климатично финансиране и увеличаване на боря на страните, ангажирани с постигане на нулеви емисии до 2050 година. Чинголани заяви, че групата Г-20 не е поела нови финансови ангажименти, но добави, че самата Италия ще увеличи собственото си климатично финансиране за слабо развити страни. Неотложността на предприемане на действа във връзка с климата беше потвърдена този месец от смъртоносни наводнения в Европа, пожари в Съединените щати и ниски температури в Сибир, но страните остават в противоречие как да платят за скъпите политики за намаляване на глобалното затопляне.

Мая Йорданова
2490 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми...

2021.07.24 | 05:30

3
Земята е обречена, е6аха ѝ майката американските ни партньори. Кой има деца, да ги жали.
ужас

2021.07.24 | 00:03

2
чака ни Ковид-30 ...

2021.07.23 | 23:14

1
Няма Г20 не съм съгласен аз, направете го Г40 че почнаха да се сърдят

Добави коментар

Водещи новини