Антонио Гутериш: Климатичният доклад е червен код за човечеството

  • 09 август 2021 18:09

  • 1576
  • 4
Антонио Гутериш: Климатичният доклад е червен код за човечеството
© Getty images

Докладът на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC) е "червен код" за човечеството, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от БНР.

"Ако обединим силите си сега, можем да предотвратим климатичната катастрофа. Но, както става ясно от днешния доклад, няма време за забавяне и няма място за оправдания", каза още Гутериш и добави, че разчита на правителствените лидери и всички заинтересовани страни да гарантират успех на срещата в Глазгоу.

Човечеството вече е нанесло необратими щети на климата и те ще имат още по-тежки последствия за идните поколения, бият тревога авторите на доклада, сред които физикът Паоло Артахо от Бразилия.

"Климатичните промени се ускоряват, защото не успяваме да намалим емисиите парникови газове. Вече сме затоплили планетата с градус и една десета и ще достигнем градус и половина в рамките на това десетилетие".

Глобалното затопляне ще повиши и нивата на океаните до толкова, че някои райони ще се окажат изцяло под вода, а в други ще станат негодни за живот или най-малкото за отглеждане на храна. Председателят на комисията Хосунг Лий предупреди също, че крайностите във времето, като горещини, горски пожари и наводнения, ще стават по-чести и интензивни:

"Няма съмнение, че човешката дейност предизвиква промени в климата и прави екстремните атмосферни явления по-чести и жестоки. А климатичните промени засягат всеки район на планетата ни."

Великобритания призова за спешни глобални действия за справяне с климатичните промени. Домакините на предстоящата през ноември среща за климата, че човешката дейност уврежда планетата с тревожна скорост“.

Топенето на леда ще застраши 98% от колониите на императорски пингвини до 2100 г.

Премиерът Борис Джонсън посочи, че докладът е отрезвяващ и призова за спешни глобални действия, тъй като "ясно е, че следващото десетилетие ще бъде ключово за осигуряването на бъдещето на нашата планета".

Американският специален представител за климата Джон Кери предупреди, че крайностите във времето като горещините, горските пожари и наводненията ще стават по-чести и интензивни, ако човечеството не промени курса си.

Европейският съюз изрази надежда, че все още имаме време да предотвратим необратими промени в климата. Това ще стане само, ако светът работи за нулев въглероден отпечатък, подчерта заместник председателят на ЕК Франс Тимерманс. 

Германският министър на околната среда Свеня Шулце призова международната общност да увеличи усилията си за борба с климатичните промени. "От доклада става ясно, че вече не можем да избегнем последствията от глобалното затопляне, а само да се приспособим и подготвим да ги посрещаме," каза Шулце и даде за пример катастрофалните наводнения в Германия през юли.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1576 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
хората са алчни и се мислят

2021.08.09 | 21:43

4
за безсмърт.ни, ама часовника тик-така необратимо ...

2021.08.09 | 18:55

3
Антонио, ами кажи на африканците и азиатците да спрат да правят по 10 деца, простотиите на Грета за бялата раса вече не хващат дикиш.
Паник бутон

2021.08.09 | 18:45

2
Веднага 5 години строг локдаун!
Бай Васо Сърбеца

2021.08.09 | 18:23

1
Чифутски лъжи

Добави коментар

Водещи новини