Съветва се с кучетата си и определя Ал Капоне като "герой": Кой е новият президент на Аржентина?

  • 22 ноември 2023 17:21

  • 745
  • 3
Съветва се с кучетата си и определя Ал Капоне като "герой": Кой е новият президент на Аржентина?
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Аржентина избра следващия си президент и това е Хавиер Милей – крайно-десен популист. Но не това е най-интересното за него.

Милей с прякор „Лудият“ успя да победи икономическия министър на страната Серхио Маса на изборите в неделя с повече от 55% от гласовете. Това е най-високият процент, събиран от президент на Аржентина след връщането на демокрацията през 1983 г.

53-годишният мъж се определя като либертарианец и „анархо-капиталист“. Част от кампанията му беше да се ограничат публичните харчове на страната, да се елиминира централната банка и да се смени националната валута от аржентинско песо на американски долар. Изказва се също против сексуалното образование в училищата, обеща да ограничи достъпа до аборти и определи климатичните науки като „социалистическа конспирация“.

Може ли бивш треньор по тантричен секс да спаси Аржентина?

Милей се прочува с това, че е ексцентричен. В миналото е свирил в кавър група на Rolling Stones и се прочува масово като ТВ и радио коментатор. По време на предизборната си кампания размахва моторна резачка на сцената и смазва пинята, която символизира неговите политически планове. Определя папа Франциск, който е аржентинец, като „мръсен левичар“, а американския гангстер Ал Капоне – като герой, пише бТВ. 

Неговите опоненти многократно показваха тази страна на кандидата за президент с надеждата, че това ще убеди избирателите да не гласуват за него, но без успех.

Най-странното от всичко обаче е, че „Лудият“ се обръща за съвети към „петте си деца“ – Конан, Мъри, Милтън, Робърт и Лукас. И докато някой може да се обърка, че става въпрос за хора, бързаме да поясним, че това всъщност са… кучета.

„Моите четириноги деца са най-добрите стратези“, казва Милей.

Изненада в Аржентина: Поддръжникът на биткойн Хавиер Милей с най-много гласове на първичните президентски избори

Всичко започва когато новият президент осиновява английски мастиф с име Конан. Него определя като „най-голямата си и истинска любов“, която остава до него в най-трудните моменти от живота му. Когато кучето умира през 2017 г. няколко източника твърдят, че Милей посещава врачка, за да комуникира с Конан. Именно в този разговор покойният четириног приятел казва на „Лудият“, че Бог му изпраща съобщение – да стане президент на Аржентина.

Според вестник „Ла насион“ Милей смята, че той и кучето Конан са се срещнали за първи път в предишен живот преди 2000 години като гладиатор и лъв на римския Колизеум. Тогава те не се били един с друг, защото били призвани да работят заедно в бъдеще.  Според Ройтерс през 2018 г. Милей плаща около 50 000 долара, за да клонира покойния Конан. Като резултат на бял свят се появяват пет кученца. Едно от тях също нарича Конан и се обръща към него с „моят син“, а останалите 4 кученца – „моите внуци“.

Местни медии твърдят, че Милей търси редовно съвети от своите кучета за всичко, включително за политическата си кампания, идеи и други.

Новият президент на Аржентина обяви премахване на песото и закриване на централната банка

През септември списание „Икономист“ отправя въпрос към Милей дали наистина търси съвети от кучета. Той отговаря с гордост: „Какво да ви кажа? Че кучетата определят моите стратегии ли? Че са като стратегически комитет? Те са най-добрият стратегически комитет в света. Кажете ми – кога аутсайдер като мен е постигал това, което аз постигнах за последните две години? Те са най-добрите политически анализатори в света“.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
745 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
АУ!

2023.11.22 | 17:56

1
MAЛЕЙ, ТОЗИ ЛУД ЩЕ ЗАВЛЕЧЕ АРЖЕНТИНА В ХЕНДЕКА!!
АУ!

2023.11.22 | 17:56

2
MAЛЕЙ, ТОЗИ ЛУД ЩЕ ЗАВЛЕЧЕ АРЖЕНТИНА В ХЕНДЕКА!!
П.у.т.к.и.н К.а.п.у.т

2023.11.22 | 18:15

3
Аржентина беше една икономически много, ама много стабилна страна преди Перон и кликата му да се обвържат със СССРи да еВат мамата на всичко построено преди тях.

Добави коментар

Водещи новини